Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους των containerships

Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους των containerships

121
Πτώσης συνέχεια για τους ναύλους των containerships

Τα σημάδια αποδυνάμωσης στη ναυλαγορά των containerships παραμένουν εμφανή, παρά το γεγονός ότι πλέον οι πτώσεις που καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση είναι μικρότερες. Ο σχετικός δείκτης της Drewry WCI (World Container Index) διαμορφώθηκε στα $1.997,22/FEU την εβδομάδα με πέρας τις 9 Φεβρουαρίου αφότου κατέγραψε πτώση 2%.

Πλέον, ο δείκτης βρίσκεται σε κατά 79% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση, κατά 26% χαμηλότερα επίπεδα από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, όμως σε κατά 41% υψηλότερα επίπεδα από τον (προ-πανδημικό) μέσο όρο του 2019.

Οι πτώσεις που σημειώθηκαν ήταν σε εύρος μεταξύ 1%-4% στα fronthaul routes, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το route Ρότερνταμ – Νέα Υόρκη είναι το μόνο όπου οι ναύλοι παραμένουν σε επίπεδα άνω των $6.000/FEU και στο οποίο οι ναύλοι είναι σε παρεμφερή επίπεδα με ένα έτος πριν.

Screenshot 2023-02-10 104804

Η Drewry εκτιμά ότι η σταδιακή αποδυνάμωση του δείκτη WCI θα συνεχίσει τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.