Άνοδος των περιστατικών εγκατάλειψης ναυτικών

Άνοδος των περιστατικών εγκατάλειψης ναυτικών

173
Άνοδος των περιστατικών εγκατάλειψης ναυτικών

Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έκθεσης της Rightship για την εγκατάλειψη ναυτικών, καθώς το 2022 σημειώθηκαν 103 περιστατικά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έως την 1η Ιανουαρίου 2023, οι εγκαταλελειμμένοι ναυτικοί ανήλθαν σε 9.925, σε περιστατικά στα οποία εμπλέκονται 703 πλοία.

Η Rightship υπογραμμίζει ως κύρια αιτία την πανδημία, καθώς οι πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με οικονομικά εμπόδια, με αποκλεισμένες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ίδια τάση είχε παρατηρηθεί και το 2009, αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Rightship, οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών ακολουθούν αυξητική πορεία από το 2018 και μετά.

Οι περισσότεροι ναυτικοί που εγκαταλείφθηκαν ήταν από την Ινδία, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των Ουκρανών και των Ρώσων εγκαταλελειμμένων ναυτικών λόγω του πολέμου. Οι τύποι των πλοίων που εγκαταλείφθηκαν ποικίλλουν, σύμφωνα με τη Rightship: στην κορυφή ήταν τα general cargo (31,2%), ενώ ακολούθησαν τα bulk carriers (8,2%) και τα chemical products / tankers (7,2%). Την ίδια ώρα, παρατηρείται μια τάση προς τα πλοία ηλικίας 26 έως 30 ετών, τα οποία αντιπροσώπευσαν το 16,7% των εγκαταλελειμμένων πλοίων.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.