Δεξαμενόπλοια, οι πρωταγωνιστές της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Δεξαμενόπλοια, οι πρωταγωνιστές της ελληνόκτητης ναυτιλίας

375
Δεξαμενόπλοια, οι πρωταγωνιστές της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Στον ελληνόκτητο στόλο επικεντρώνεται πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue, και δη στην κατανομή του ανά τύπο πλοίου αλλά και στην αξία του. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνόκτητος στόλος, σύμφωνα με τη VesselsValue, αριθμεί 4.709 εμπορικά πλοία, των οποίων η αθροιστική αξία αγγίζει τα $152,7 δισ. Από αυτά, τα 2.272 είναι bulk carriers, τα 1.450 είναι δεξαμενόπλοια, τα 430 containerships, τα 252 υγραεριοφόρα ενώ τα υπόλοιπα διαφόρων τύπων.

Όσον αφορά τους επιμέρους στόλους, εκείνος των δεξαμενόπλοιων βρίσκονται στην κορυφή: βάσει της VesselsValue, ο ελληνόκτητος στόλος δεξαμενόπλοιων έχει αξία που ξεπερνά τα $61 δισ. Συνεπώς, παρότι ο στόλος των δεξαμενόπλοιων συνιστά το 31% του ελληνόκτητου στόλου (1.450/4.709), αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της αξίας του.

Ιδιαίτερα υψηλή, σε σύγκριση με τον αριθμό πλοίων που τον απαρτίζουν, είναι η αξία του στόλου LNG carriers των Ελλήνων. Ο εν λόγω στόλος, βάσει της VesselsValue, αριθμεί μόλις 137 πλοία, των οποίων όμως η αξία ξεπερνά τα $30 δισ. Παρότι ο ελληνόκτητος στόλος 137 LNG carriers μπορεί να φαντάζει μικρός, ο παγκόσμιος στόλος επί του παρόντος αριθμεί περί τα 710 πλοία και συνεπώς οι Έλληνες ελέγχουν περίπου το 19% της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.