Ισχυρή η αγορά των LNG carriers και το 2023

Ισχυρή η αγορά των LNG carriers και το 2023

268
Ισχυρή η αγορά των LNG carriers και το 2023

Ο ρόλος του LNG για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια κατέστη κομβικός το προηγούμενο έτος με επίκεντρο την Ευρώπη. Η αυξημένη ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου για LNG οδήγησε σε σημαντικές ανακατατάξεις των ροών του και σε άνοδο των ναύλων των LNG carriers.

Παρότι προς τα τέλη του έτους η πτώση της ζήτησης για το ορυκτό καύσιμο ώθησε τους ναύλους των LNG carriers σε χαμηλότερα επίπεδα, οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν ισχυρές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Ιntermodal, οι ισορροπίες στις διεθνείς αγορές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η υψηλή ζήτηση από πλευράς Ευρώπης αναμένεται να επιμείνει, ενώ η ζήτηση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί το τρέχον έτος. Σε «καθαρούς» αριθμούς, η ζήτηση για LNG το 2023 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 382 δισ. κ.μ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ευρώπη θα παραμείνει «στραμμένη» στις θαλάσσιες εισαγωγές LNG θα συνεχίσει να ευνοεί τη ναυτιλία, δεδομένου μάλιστα ότι τα φορτία φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης διανύουν μεγάλες αποστάσεις, προσφέροντας στήριξη για την αγορά μέσω της ανόδου των τονομιλίων.

Υποστηρικτικά παραμένουν τα σημάδια και στο μέτωπο της προσφοράς LNG carriers, με τον στόλο να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 144 πλοία. Παρότι ο αριθμός αυτός φαντάζει μεγάλος σε σύγκριση με το σύνολο του στόλου των LNG carriers (περίπου 700 πλοία), τα 144 αυτά πλοία θα είναι επαρκή για να καλύψουν την αύξηση της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποίησης φυσικού αερίου μέσω νέων υποδομών, η οποία αναμένεται στους 15 εκατ. τόνους.

Φωτό: Kimmo Brandt/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.