Επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε πράσινη ενέργεια

Επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε πράσινη ενέργεια

107
Επενδύσεις τρισεκατομμυρίων σε πράσινη ενέργεια

Ανοδικές είναι οι καταγραφείσεις εξελίξεις στις πράσινες επενδύσεις, με την κόντρα μεταξύ projects πράσινης ενέργειας και projects ορυκτών καυσίμων να είναι εντονότερη από ποτέ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια ξεπέρασαν για πρώτη φορά το $1 τρισ. σε αξία, φτάνοντας κοντά στο να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες σε ορυκτά καύσιμα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά απότοκο της ενεργειακής κρίσης που υποκίνησε η ρωσική εισβολή, βάσει έκθεσης του BloombergNEF, την οποία επικαλείται το άρθρο. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, οχήματα μηδενικών εκπομπών αλλά και projects ανακύκλωσης ανήλθαν σε $1,1 τρισ. το 2022.

Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε projects πράσινης ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί σε διεθνές επίπεδο, είναι αναγκαίο να τριπλασιαστούν άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε projects ενεργειακής μετάβασης είναι η Κίνα – που συνιστά και τον σημαντικότερο παραγωγό ρύπων παγκοσμίως. Σχεδόν το 50% των συνολικών επενδύσεων ήταν επί κινεζικών εδαφών, με ιδιαίτερη εστίαση στην ανακύκλωση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.