Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

177
Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Ένα τεράστιο παγόβουνο, ίσο σε μέγεθος με το Λονδίνο, αποκολλήθηκε πρόσφατα από την Ανταρκτική, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά σημαντικές ρωγμές στο παγόβουνο πριν από μία δεκαετία, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια οι ρωγμές αυτές εντάθηκαν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και δεν είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Το παγόβουνο έχει μέγεθος ίσο με 600 τετραγωνικά μίλια ή 1.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η αποκόλληση σημειώθηκε εν μέσω ρεκόρ χαμηλής έκτασης πάγου στη θάλασσα στην Ανταρκτική.

Η Ανταρκτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρυσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χλμ. από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισ. τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες, γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.