Bulk carriers: Οι κρίσιμοι παράγοντες τις επόμενες ημέρες

Bulk carriers: Οι κρίσιμοι παράγοντες τις επόμενες ημέρες

354
Bulk carriers: Οι κρίσιμοι παράγοντες τις επόμενες ημέρες

Η ναυλαγορά των bulk carriers αντιμετωπίζει προκλήσεις τελευταία, οι οποίες αντανακλώνται στα επίπεδα των σχετικών δεικτών του Baltic Dry Index. Εν μέσω της ανησυχίας που επικρατεί αναφορικά με το μέλλον της αγοράς, πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied Shipping Research εστιάζει στους παράγοντες που θα επιδράσουν σε σημαντικότερο βαθμό σε αυτήν.

Ειδικότερα, οι φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενη οικονομική ύφεση πληθαίνουν, εξέλιξη που, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα σημαίνει πτώση της κερδοφορίας των εταιρειών αλλά και της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων.

Από την άλλη, η αποδυναμωμένη εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής στο α’ τρίμηνο αποδίδεται έως έναν βαθμό σε εποχικά φαινόμενα, και δη στην κινεζική Πρωτοχρονιά. Ακόμη, η Κίνα φαίνεται να επιστρέφει στον αυστραλιανό άνθρακα. Συνεπώς, αναφέρει η Allied, οι Αυστραλοί εξαγωγείς θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τους Ρώσους, μια αξιοσημείωτη κόντρα για την αγορά, δεδομένου ότι η Ρωσία βρίσκεται πιο κοντά στην Κίνα από την Αυστραλία.

Πέραν των παραπάνω, ένας ακόμα παράγοντας που δύναται να έχει σημαντική επίδραση στην αγορά είναι η πανδημία. Παρότι η Κίνα έχει πλέον αφήσει στο παρελθόν την πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στην Covid-19, η έξαρση κρουσμάτων περιορίζει τη βιομηχανική δραστηριότητα, προκαλώντας αβεβαιότητα για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.