Με το βλέμμα στις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας: το στοίχημα της Σαουδικής...

Με το βλέμμα στις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας: το στοίχημα της Σαουδικής Αραβίας

45
Με το βλέμμα στις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας: το στοίχημα της Σαουδικής Αραβίας

Ο κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην αραβική χερσόνησο, Saudi Aramco, και η κινεζική China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec) υπέγραψαν προσύμφωνο για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου και ενός εργοστασίου πετροχημικών στην Κίνα. Το νέο διυλιστήριο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2025, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες σε ανακοίνωσή της η Aramco. Επιπλέον, η σαουδαραβική εταιρεία και η Sinopec, σε συνεργασία με τη Saudi Basic Industries Corporation (Sabic), υπέγραψαν προσύμφωνο για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος παραγωγής πετροχημικών, που θα ενσωματωθεί σε υπάρχον διυλιστήριο στο Yanbu της Σαουδικής Αραβίας.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με εξαγωγείς ενέργειας εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες εβδομάδες η Σαουδική Αραβία και η Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίγνκ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Σαουδική Αραβία έφτασαν τα 3,43 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Βασίλειο ανήλθαν σε 6,81 δισ. δολάρια. Το αργό πετρέλαιο παραμένει το σημαντικότερο προϊόν εξαγωγής της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα, ενώ από την Κίνα προς το Βασίλειο ο κύριος όγκος εισαγωγών είναι τα αυτοκίνητα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Για το Ριάντ, η βιομηχανία πετροχημικών αναμένεται να αναμορφωθεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς οι καταναλωτές θα στραφούν στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.