Δράσεις και πρωτοβουλίες των Φιλιππίνων για τη ναυτική εκπαίδευση 

Δράσεις και πρωτοβουλίες των Φιλιππίνων για τη ναυτική εκπαίδευση 

90
Δράσεις και πρωτοβουλίες των Φιλιππίνων για τη ναυτική εκπαίδευση 

Πρόσφατα, επικεφαλής οργανισμών που εκπροσωπούν την πλοιοκτησία και τη ναυτεργασία συναντήθηκαν με την Α.Ε. τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ferdinand «Bongbong» Marcos Jr, στο πλαίσιο επαγγελματικού του ταξιδιού στις Βρυξέλλες.

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν οι ανησυχίες αναφορικά με τα εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι περίπου 50.000 Φιλιππινέζοι ναυτικοί για την επάνδρωση πλοίων με σημαία ΕΕ. Οι ανησυχίες προκύπτουν από τις απαιτήσεις των ναυτιλιακών ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την πιστοποίηση των Φιλιππινέζων ναυτικών.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων διαβεβαίωσε ότι η διοίκησή του θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν οι όποιες ελλείψεις αναγνωρίστηκαν από την European Commission’s Maritime Safety Agency (EMSA) και να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ των Φιλιππινέζων ναυτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Marcos αποκάλυψε ότι έχει ήδη αποφανθεί, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, για τη δημιουργία ναυτιλιακής συμβουλευτικής επιτροπής ώστε να επιλυθούν ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης.

Το 2000, οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί αντιπροσώπευαν το 28,5% του παγκόσμιου pool, ωστόσο ο αριθμός αυτός υποχώρησε στο 14% το 2020. Στην κοινή ανακοίνωση των ITF, ICS και IMEC σημειώνεται ότι οποιαδήποτε επιπλέον πτώση του αριθμού ναυτικών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο απολαβές Φιλιππινέζων ναυτικών ύψους $6,54 δισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.