Αμετάβλητο το status quo της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας 

Αμετάβλητο το status quo της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας 

70
Αμετάβλητο το status quo της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας 

To ενδεχόμενο να επεκταθεί η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να περιλαμβάνει κι άλλα ουκρανικά λιμάνια, απέκλεισε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το Κίεβο έχει κάνει έκκληση για την επέκταση της συμφωνίας, η οποία επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. «Θεωρώ ότι θα ήταν σπουδαίο εάν μπορούσε να επεκταθεί, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο Γκρίφιθς στο Reuters αναφερόμενος στη συμφωνία.

O ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επανεξαγωγής αμμωνίας, υπό τη συμφωνία, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων. Η αμμωνία μεταφερόταν μέσω υπάρχοντος ουκρανικού αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη μετά τη ρωσική εισβολή. «Προφανώς και το θέλουμε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, καθώς τα λιπάσματα είναι πιο σημαντικά από τα σιτηρά σε όρους εξαγωγών προς τον νότο».

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν την πιθανότητα ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, με στόχο την επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.