H Βαλτική Θάλασσα, «δούρειος ίππος» για τη μεταφορά ρωσικών καυσίμων

H Βαλτική Θάλασσα, «δούρειος ίππος» για τη μεταφορά ρωσικών καυσίμων

160
H Βαλτική Θάλασσα, «δούρειος ίππος» για τη μεταφορά ρωσικών καυσίμων

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης αναφορικά με τη μεταφορά ρωσικών διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου συνεχίζονται.

Η Ρωσία προσβλέπει στη μεταφορά πετρελαίου και παραγώγων του από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship transfer) μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου στη Βαλτική Θάλασσα. Το δίκτυο αυτό, κοντά στο λιμάνι Ust-Luga, θα επιτρέπει τη μεταφορά καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου diesel, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosmorport. Μάλιστα το εν λόγω δίκτυο συστάθηκε μετά από απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η στρατηγική αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρότερα πλοία να ξεφορτώνουν πετρελαιοειδή σε μεγαλύτερα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα φορτία σε μακρινότερους προορισμούς.

Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο μέρος diesel της Ρωσίας από το λιμάνι Primorsk, το κύριο λιμάνι στη Βαλτική, κατευθύνεται στην Ευρώπη σε φορτία των 30.000 τόνων. Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα απαιτήσουν μεγαλύτερης χωρητικότητας δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Δεν είναι σαφές πώς αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει μια πιθανή έλλειψη δεξαμενόπλοιων που είναι κατασκευασμένα για συνθήκες παγετού.

Στο Ust-Luga, συνθήκες πάγου εμφανίζονται συνήθως αργότερα από ό,τι στο Primorsk και ως εκ τούτου παγοθραυστικά δεξαμενόπλοια θα μπορούν ενδεχομένως να μεταφέρουν καύσιμα από τα πιο δύσκολα λιμάνια στο κοντινό Ust-Luga για μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, αντί να τα μεταφέρουν μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Και με περισσότερα ρωσικά φορτία να αποστέλλονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις ‒τόσο για αργά όσο και για διυλισμένα καύσιμα‒ η πίεση στα πλοία που είναι κατάλληλα για πάγο θα αυξηθεί, εκτός εάν βρεθεί λύση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.