Σε ελεύθερη πτώση οι διαλύσεις πλοίων

Σε ελεύθερη πτώση οι διαλύσεις πλοίων

349
Σε ελεύθερη πτώση οι διαλύσεις πλοίων

Σημαντικά μειωμένες είναι οι διαλύσεις πλοίων φέτος συγκριτικά με τα περασμένα έτη, σύμφωνα με έκθεση της VesselsValue.

Ειδικότερα, οι διαλύσεις containerships «ξεκόλλησαν» από το 0 που βρίσκονταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του 2022 και πλέον έχουν διαμορφωθεί στις δύο, έναντι 10 πέρυσι και 81 πρόπερσι. Παράλληλα, απόρροια της ανάκαμψης της ναυλαγοράς, οι διαλύσεις δεξαμενόπλοιων κινούνται στις 139 φέτος έναντι 264 το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σημειώνοντας πτώση 47%. Σε 39 έχουν διαμορφωθεί οι διαλύσεις bulkers έναντι 55 το 2021 (-41%).

Η σημαντική πτώση των διαλύσεων πλοίων δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ναυλαγορές. Ωστόσο, από την άλλη όψη της προσφοράς, το γεγονός ότι και το orderbook σε bulkers, tankers είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν φαίνεται να πονοκεφαλιάζει αναλυτές και κύκλους της αγοράς. Μόνη εξαίρεση τα containerships, των οποίων οι μαζικές παραγγελίες το 2020 και το 2021 σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» χωρητικότητας λόγω πτώσης της συμφόρησης δημιουργούν ανησυχίες για υπερπροσφορά τα επόμενα έτη συγκριτικά με τη ζήτηση.

Φωτό: Andre Coelho/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.