ΗΠΑ: «Τσουχτερά» πρόστιμα σε έξι αεροπορικές εταιρείες

ΗΠΑ: «Τσουχτερά» πρόστιμα σε έξι αεροπορικές εταιρείες

96
ΗΠΑ: «Τσουχτερά» πρόστιμα σε έξι αεροπορικές εταιρείες

Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ότι έξι αεροπορικές εταιρείες θα πληρώσουν συνολικά 7,25 εκατομμύρια δολάρια (7,03 εκατομμύρια ευρώ) σε πρόστιμα ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν επιστροφές χρημάτων σε επιβάτες για το ποσό των 622 εκατομμυρίων δολαρίων (602,84 εκατομμύρια ευρώ), καθώς το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προστατεύσει επιθετικά τα δικαιώματα των επιβατών.

Οι κινήσεις αυτές για την επιβολή του νόμου βοήθησαν ώστε να διασφαλιστεί πως οι έξι αεροπορικές εταιρείες θα καταβάλουν τις επιστροφές χρημάτων που προβλέπει ο νόμος “σε εκατοντάδες χιλιάδες επιβατών, οι πτήσεις των οποίων ακυρώθηκαν ή ο χρόνος πραγματοποίησής τους άλλαξε σημαντικά”, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διακανονισμό, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Frontier Airlines απαιτείται να καταβάλει 222 εκατομμύρια δολάρια (215, 16 εκατομμύρια ευρώ) σε επιστροφές χρημάτων και θα πληρώσει πρόστιμο 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων (2,13 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ η Air India, που είναι ιδιοκτησίας του ομίλου Tata, θα προχωρήσει σε επιστροφές χρημάτων 121,5 εκατομμύρια δολάρια (117,76 εκατομμύρια ευρώ), με καταβολή προστίμου 1,4 εκατομμυρίου δολαρίων (1,36 εκατομμυρίου ευρώ).

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας TAP Portugal θα προχωρήσει σε επιστροφές χρημάτων 126,5 εκατομμυρίων δολαρίων (122,60 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και καταβολή προστίμου 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων (1,06 εκατομμυρίου ευρώ), ενώ η κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca θα επιστρέψει 76,8 εκατομμύρια δολάρια (74,43 εκατομμύρια ευρώ) και θα πληρώσει πρόστιμο 750.000 δολαρίων (726.896 ευρώ).

Η αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ El Al θα επιστρέψει χρήματα 61,9 εκατομμυρίων δολαρίων (59,99 εκατομμυρίων ευρώ) με την καταβολή προστίμου 900.000 δολαρίων (872.000 ευρώ). Η μεξικανική αεροπορική εταιρεία Aeromexico θα επιστρέψει 13,6 εκατομμύρια δολάρια (13,18 εκατομμύρια ευρώ) με την καταβολή προστίμου 900.000 δολαρίων (871.275 ευρώ).

“Βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες ενέργειες επιβολής του νόμου, αλλά και έρευνες”, δήλωσε ο Μπούτιτζετζ. Το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει την έκδοση επιπρόσθετου αριθμού εντολών σχετικά με την επιβολή αστικών ποινών αυτή τη χρονιά, αλλά δεν διεξάγει κάποια άλλη έρευνα για επιστροφή χρημάτων σε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο γραφείο προστασίας του καταναλωτή για την πολιτική αεροπορία αξιολόγησε εντολές για την επιβολή προστίμων 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων (7,85 εκατομμυρίων ευρώ) μέσα στο 2022. Πρόκειται για την επιβολή του μεγαλύτερου ποσού προστίμων που έχει επιβληθεί ποτέ, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ο Μπούτιτζετζ έχει υποσχεθεί να κυνηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες και έχει προτείνει την εφαρμογή νέων κανονισμών για να ενισχύσει το πλαίσιο της προστασίας των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Vinoth Thiruppathy/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.