Πράσινη ναυτιλία: Η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο

Πράσινη ναυτιλία: Η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο

179
Πράσινη ναυτιλία: Η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο

To νορβηγικό ναυτιλιακό cluster, απαρτιζόμενο από εφοπλιστικές ενώσεις, νηογνώμονες, εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεσμεύεται για διαρκή συνεργασία με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών από τον ναυτιλιακό κλάδο.

Η «Νορβηγική Συνεργασία» ανακοινώθηκε επίσημα στις 7 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της COP27 στην Αίγυπτο. Η πρωτοβουλία αυτή για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών εντάσσεται στο Green Shipping Challenge, το οποίο συστάθηκε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στη «Νορβηγική Συνεργασία» δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν κεφαλαιακά μέσα για την υποστήριξη πράσινων μέτρων και projects μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, η νορβηγική κυβέρνηση ενθαρρύνει πράσινα projects για την ανάπτυξη υποδομών απαλλαγμένων από τον άνθρακα. Πέραν των προσπαθειών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υπαρχόντων πλοίων, οι εταίροι θα αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση πλοίων μηδενικών εκπομπών. Άλλωστε, για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Νορβηγία για το κλίμα, θα απαιτηθούν 700 πλοία χαμηλών εκπομπών και 400 πλοία μηδενικών εκπομπών.

Φωτό: Valda Kalnina/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.