Συνεργασία ναυτιλίας και αερομεταφορών με στόχο την ενεργειακή μετάβαση

Συνεργασία ναυτιλίας και αερομεταφορών με στόχο την ενεργειακή μετάβαση

201
Συνεργασία ναυτιλίας και αερομεταφορών με στόχο την ενεργειακή μετάβαση

Καθώς η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας και επομένων του κλάδου μεταφορών καθίσταται ολοένα εμφανέστερα, η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι αερομεταφορές συνεχίζουν να συνεργάζονται με επίκεντρο των περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας 2022, η οποία είναι αφιερωμένη στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ναυτιλία, ο όμιλος Air France – KLΜ ανακοίνωσε την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τη ναυτιλιακή εταιρεία Dianik Bross Shipping Corporation SA.

Η συμφωνία αυτή συγκαταλέγεται στο Εταιρικό Πρόγραμμα Corporate SAF (Sustainable Aviation Fuel) του ομίλου της Air France-KLM και μέσω αυτής η ναυτιλιακή εταιρεία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του ομίλου. Μάλιστα, σημειώνεται ότι το ευρύ δίκτυο των Air France και KLM σε παγκόσμιο επίπεδο την καθιστά ανταγωνιστική επιλογή για τις μετακινήσεις της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας. Συνεπώς, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Corporate SAF οι ναυτιλιακές εταιρείες συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση των αερομεταφορών.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ομίλου της Air France-KLM κ. Γιάννης Πανταζόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχοντας μια πολύ στενή σχέση με την ναυτιλία, ο όμιλος Air France-KLM γνωρίζει την καθοριστική δύναμη του ναυτιλιακού κλάδου. Στην προσπάθειά μας αυτή, η Dianik Bross πρωτοπορεί, και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες από την Ελλάδα που είναι ηγέτης στην παγκόσμια ναυτιλία».

Από πλευράς του, ο κ. Ανδρέας Ματθαίος, Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Dianik Bross Shipping Corporation SA σχολίασε: «Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για πιο βιώσιμες δραστηριότητες στον τομέα μας, είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να συμμετέχουμε στο Εταιρικό Πρόγραμμα SAF του Ομίλου της Air France-KLM. Η παραγωγή βιώσιμων καυσίμων στην αεροπορική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO₂ παγκοσμίως και οι προσπάθειες του ομίλου Air France–KLM αποδεικνύουν ότι εφόσον η ναυτιλία και ο αεροπορικός κλάδος συνεργαστούν θα καταφέρουμε να κάνουμε τις δραστηριότητές μας πιο βιώσιμες για το περιβάλλον και πολύ πιο άμεσα».

2021-05-18confpresse_31

Πρόγραμμα SAF

Το πρόγραμμα SAF (Corporate Sustainable Aviation Fuel) που εγκαινίασε το 2021 ο όμιλος Air France-KLM, αφορά τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι μετά από τον  υπολογισμό των εκπομπών CO₂ που σχετίζονται με τα ταξίδια τους, μπορούν να καθορίσουν μια ετήσια συνεισφορά που επιθυμούν να έχουν στο πρόγραμμα αυτό. Όλες οι συνδρομές των εταιρειών στο πρόγραμμα επενδύονται  στην συνέχεια στην προμήθεια και κατανάλωση SAF. Η κίνηση αυτή υποστηρίζει τη δημιουργία μιας βιώσιμης βιομηχανίας καυσίμων στις αερομεταφορές που θα εγγυάται το οικολογικά υπεύθυνο μέλλον των ταξιδιών.

Το βιώσιμο καύσιμο SAF μπορεί να ενσωματωθεί στα καύσιμα των αεροσκαφών χωρίς τροποποίηση των κινητήρων και η χρήση τους μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 85% σε σύγκριση με τα συμβατικά. Η βασική πρόκληση σήμερα είναι η ανάπτυξη της βιώσιμης βιομηχανίας στην οποία οι εταιρικοί πελάτες της Air France και KLM θα μπορούν να συμβάλουν μέσω του σχετικού προγράμματος.

airfrance-klm1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.