Δεξαμενόπλοια: Άνοδος για τους ναύλους στις χρονοναυλώσεις

Δεξαμενόπλοια: Άνοδος για τους ναύλους στις χρονοναυλώσεις

284
Δεξαμενόπλοια: Άνοδος για τους ναύλους στις χρονοναυλώσεις

Η θετική εικόνα που καταγράφεται στη spot αγορά των δεξαμενόπλοιων αντανακλάται σε σημαντικό βαθμό και στα συμβόλαια χρονοναύλωσης. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τύποι πλοίων όπου οι ναύλοι στα συμβόλαια με ορίζοντα το ένα έτος ή τα τρία έτη βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied Shipping Research, οι ναύλοι για ένα VLCC σε συμβόλαιο χρονοναύλωσης ετήσιας διάρκειας ανέρχονται στα $43.000/ημέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξημένοι κατά 115% σε μηνιαία βάση και σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών ($28.044/ημέρα).

Στα Suezmaxes, οι ναύλοι στα συμβόλαια με ορίζοντα ενός έτους κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 24,3% και διαμορφώθηκαν στα $32.000/ημέρα, σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών ($21.529/ημέρα).

Όσον αφορά τα Aframaxes, τα συμβόλαια χρονοναύλωσης ορίζοντα ενός έτους πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών ($38.750/ημέρα), αφότου κατέγραψαν άνοδο 30,2% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $34.500/ημέρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναύλοι σε συμβόλαια χρονοναύλωσης ορίζοντα τριών ετών βρίσκονται σε υψηλό πενταετίας ($25.000/ημέρα).

Πηγή: Allied Weekly Market Report – 25th September 2022

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.