Σιδηροδρομικοί σκόπελοι για το θαλάσσιο εμπόριο

Σιδηροδρομικοί σκόπελοι για το θαλάσσιο εμπόριο

23
Σιδηροδρομικοί σκόπελοι για το θαλάσσιο εμπόριο

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε εργαζομένους και εταιρείες διαχείρισης σιδηροδρόμων στις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει κομφούζιο στις χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες της χώρας.

Ήδη από σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ορισμένες σιδηροδρομικές εταιρείες αναμένεται να αναστείλουν την αποστολή γεωργικών προϊόντων, καθώς την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι ενδέχεται να προβούν σε κινητοποιήσεις, καθιστώντας το μέλλον των εξαγωγών αβέβαιο. Μάλιστα, οι εξαγωγές αφορούν μεταξύ άλλων εμπορεύματα για τη βιομηχανία εκτροφής ζώων, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανησυχίες περί επισιτιστικής κρίσης.

Η Ουάσιγκτον καταβάλλει προσπάθειες για την αποφυγή των εργασιακών κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φιλοξένησαν συνομιλίες με τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Οι εταιρίες σιδηροδρόμων συμπεριλαμβανομένων των Union Pacific, Berkshire Hathaway’s BNSF και Norfolk Southern έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και σήμερα, Πέμπτη 15  Σεπτεμβρίου να επιτύχουν συμφωνίες με τρεις ενώσεις εργαζομένων οι οποίες εκπροσωπούν περίπου 60.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, η πιθανότητα εργασιακών κινητοποιήσεων έχει οδηγήσει και στην παύση μεταφορών επικίνδυνων υλικών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η αμμωνία, πονοκεφαλιάζοντας τη βιομηχανία λιπασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδράσεις θα καταστούν εμφανείς και στις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αναστολή των αμερικανικών σιδηροδρόμων σημαίνει καθυστερήσεις τόσο στη φόρτωση των πλοίων με εμπορεύματα όσο και στην απομάκρυνση των εκφορτωμένων εμπορευμάτων από τους τερματικούς των λιμένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και στις εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων, ο αντίκτυπος μιας απεργίας αναμένεται να καταστεί εμφανέστερος στις αγορές των bulk carriers και των containerships. Την ίδια ώρα, θα θέσει φρένο στην ανάκαμψη των εφοδιαστικών αλυσίδων των ΗΠΑ από την υψηλή συμφόρηση των πανδημικών ετών, με δυνητικές επιπτώσεις ακόμα και στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: Reuters, Bloomberg, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Jim Lo Scalzo/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση – Πέμπτη 15/9 15.30 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ σιδηροδρόμων και συνδικάτων, αποφεύγοντας μια δυνητική απεργία αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.