Απαντήσεις στο αίνιγμα ναυαγίου γιγαντιαίου πλοίου;

Απαντήσεις στο αίνιγμα ναυαγίου γιγαντιαίου πλοίου;

168
Απαντήσεις στο αίνιγμα ναυαγίου γιγαντιαίου πλοίου;

Ένα ναυάγιο μεγάλου επιβατηγού πλοίου εντοπίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας, λίγα μίλια μακριά από την ακτή ανατολικά του Γιορκσάιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω περιοχή βρέθηκε το «MS Pilsudski», το οποίο ζύγιζε πάνω από 15.000 τόνους, είχε μήκος 500 ποδιών και αποτέλεσε σημαντική απώλεια κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο εκείνη, το πλοίο θεωρούνταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 350 ανθρώπους και η διακόσμησή του είχε ξεχωριστό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα το πλοίο πρόσφερε πάρα πολλές ανέσεις.

Το εν λόγω πλοίο πήρε την ονομασία του από τον Josef Pilsudski, τον de facto ηγέτη της σύγχρονης Πολωνίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι το 1935 και οι συνήθεις διαδρομές του ήταν από την Ευρώπη προς την Αμερική, τον Καναδά και την Καραϊβική.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την εισβολή των Γερμανών ναζί στην Πολωνία, ο ρους της ιστορίας θα άλλαζε και την τύχη του πλοίου. Το «Pilsudski» επέστρεφε στην Γκντίνια από τη Νέα Υόρκη και στις ακτές της Σκωτίας οι επιβάτες του πλοίου ενημερώθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η χώρα τους βρισκόταν σε πόλεμο. Οι επιβάτες τελικά αποβιβάστηκαν στο Νιούκαστλ και εν συνεχεία το «MS Pilsudski» μετατράπηκε σε πλοίο μεταφοράς στρατιωτών. Στα μέσα Νοεμβρίου του 1939, ενώ έπλεε από το Νιούκαστλ, έπειτα από δύο εκρήξεις άγνωστης προέλευσης, βυθίστηκε με δραματικό τρόπο.

Το πλοίο ανακαλύφθηκε το 2008 από Πολωνούς δύτες και ενώ τα στοιχεία δεν είναι επαρκή όσον αφορά τη βύθισή του, σύμφωνα με το Πολωνικό Εθνικό Μουσείο Ναυτιλίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βυθίστηκε από δύο γερμανικές νάρκες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.