Πετρέλαιο: Αύξηση της παραγωγής και ασκήσεις γεωπολιτικής από τους Σαουδάραβες

Πετρέλαιο: Αύξηση της παραγωγής και ασκήσεις γεωπολιτικής από τους Σαουδάραβες

118
Πετρέλαιο: Αύξηση της παραγωγής και ασκήσεις γεωπολιτικής από τους Σαουδάραβες

Έπειτα από την πολυαναμενόμενη συνάντηση των μελών του OPEC+, αποφασίσθηκε ότι η παραγωγή πετρελαίου ανά ημέρα τον Σεπτέμβριο θα αυξηθεί μεν αλλά οριακά καθώς η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των δυτικών συμμάχων της χωρίς να ενεργοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητά της. Συγκεκριμένα, η συμφωνηθείσα αύξηση αφορά 100.000 βαρέλια ανά ημέρα ή αλλιώς 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία αποτελεί μια από τις μικρότερες αυξήσεις στην ιστορία του Οργανισμού και ενδέχεται να προβληματίσει τις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του πρίγκηπα Mohammed bin Salman με τους Μπάιντεν και Μακρόν.

Η εν λόγω απόφαση έγκειται στις προσπάθειες του Ριάντ να ισορροπήσει διπλωματικά μεταξύ Δύσης και Ρωσίας χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο για να τα καταφέρει. Σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα δυτικών χωρών για αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα να έχει επαρκή αποθέματα για την ίδια. Ουσιαστικά, η μικρή αύξηση της Σαουδικής Αραβίας στη παραγωγή πετρελαίου δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά, χωρίς όμως κάποιος να μπορεί να τους κατηγορήσει για απραγία, ανέφεραν οι αναλυτές. Πάντως μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, δεν είναι λίγες οι φωνές που σημειώνουν ότι το Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στον Κόλπο δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η κρατική διοίκηση των ΗΠΑ προσπάθησε να παρουσιάσει ως ασήμαντη την εν λόγω αύξηση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν καθοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την εδραίωση χαμηλών τιμών πετρελαίου με τις χώρες του Περσικού Κόλπου να αναζητούν στενότερη συνεργασία και στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Τέλος, επισημαίνεται πως η Σαουδική Αραβία παράγει 11 εκατ. βαρέλια αργού ανά ημέρα, ποσότητα που αγγίζει σχεδόν τη μέγιστη παραγωγική ικανότητα της χώρας. Συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό παραγωγής ενόψει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.