Ανθρακικά ουδέτερα bulk carriers στο επίκεντρο νέας συνέργειας

Ανθρακικά ουδέτερα bulk carriers στο επίκεντρο νέας συνέργειας

83
Ανθρακικά ουδέτερα bulk carriers στο επίκεντρο νέας συνέργειας

Η Emirates Global Aluminium, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παραγωγούς αλουμινίου και η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτός των κλάδων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ιαπωνική Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. (“K” Line Group) για την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών και πιλοτικών προγραμμάτων, με στόχο την απαλλαγή του κλάδου των φορτηγών πλοίων από τις ανθρακικές εκπομπές.

Η συνεργασία αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών απανθρακοποίησης για πλοία, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δρομολόγια της EGA στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό, στη Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό. Ανάμεσα στις λύσεις που πρόκειται να μελετηθούν, περιλαμβάνονται συστήματα αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης, εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Η ευρύτερη υιοθέτηση των παραπάνω λύσεων εμφανίζει σήμερα αρκετές προκλήσεις, οι οποίες οφείλονται είτε σε μη επαρκή τεχνολογική ωριμότητα είτε σε έλλειψη σχετικών υποδομών, και η νέα συνεργασία αναμένεται να εστιάζει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών μέσω της έρευνας και της υλοποίησης πιλοτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον Abdulnasser Bin Kalban, CEO της EGA, η μακροχρόνια συνεργασία των δύο εταιρειών παρέχει το κατάλληλο έδαφος για τη δοκιμή νέων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων τους, ενώ παράλληλα η επίτευξη μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου των πλοίων αναμένεται να μειώσει και τα μεταφορικά κόστη της EGA.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.