Τα λιμάνια-«γέφυρα» για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Τα λιμάνια-«γέφυρα» για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

192
Τα λιμάνια-«γέφυρα» για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών

Oι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω των λιμανιών του Δούναβη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια της χώρας να βρει εναλλακτικές διαδρομές, καθότι κύρια λιμάνια, όπως της Οδησσού ή της Μαριούπολης, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με δεδομένα της πλατφόρμας Shipfix, μέσω των ουκρανικών λιμανιών Reni, Izmail και Kiliia στον Δούναβη καθίσταται εφικτή η επανεξαγωγή σιτηρών. Στα μέσα Ιουνίου, περίπου 40 πλοία έμφορτα με σιτηρά απέπλευσαν από τα προαναφερθέντα λιμάνια. Την ίδια ώρα, επιπλέον ροές αναχωρούν για τις ξένες αγορές μέσω των πολωνικών λιμανιών, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερα σε μέγεθος bulkers απ’ ό,τι τα λιμάνια στον Δούναβη.

Το International Grains Council (IGC) εκτιμά ότι περίπου 15 εκατ. τόνοι ουκρανικών σιτηρών βρίσκονται σε περιοχές ρωσικού ελέγχου, ενώ ένα μέρος των κλεμμένων αυτών ποσοτήτων εξάγεται. Βέβαια, ο κίνδυνος μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών να μην καταλήξουν σε κάποια αγορά παραμένει ισχυρός. Και όλα αυτά ενώ η νέα καλλιεργητική περίοδος είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επισιτιστική κρίση που ενδέχεται να επηρεάσει 49 εκατ. ανθρώπους σε 43 χώρες.

Φωτό: David J. Phillip/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.