Παγκόσμιο ρεκόρ: Ένα ηλεκτρικό πορθμείο πραγματοποίησε ταξίδι 50 ναυτικών μιλίων με μία...

Παγκόσμιο ρεκόρ: Ένα ηλεκτρικό πορθμείο πραγματοποίησε ταξίδι 50 ναυτικών μιλίων με μία μόνο φόρτιση

146
Παγκόσμιο ρεκόρ: Ένα ηλεκτρικό πορθμείο πραγματοποίησε ταξίδι 50 ναυτικών μιλίων με μία μόνο φόρτιση

Στις 9 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της 7ης Ετήσιας Παγκόσμιας Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Ενεργειακή Απόδοση, που έλαβε χώρα στη Δανία, το πλήρως ηλεκτρικό πορθμείο «Ellen» σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, διανύοντας απόσταση 50 ναυτικών μιλίων με μία μόνο φόρτιση των μπαταριών του.

Σύμφωνα με τη δανική εταιρεία τεχνολογίας Danfoss, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη απόσταση που έχει διανύσει ποτέ ηλεκτρικό επιβατηγό πλοίο. Το «Ellen» δεν παράγει ανθρακικές εκπομπές και επιχειρεί με 24% χαμηλότερα λειτουργικά κόστη σε σύγκριση με ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο πορθμείο. Το πλοίο ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2019, με την Danfoss Editron να παρέχει το σύστημα μετάδοσης κίνησης και τους ηλεκτρικούς κινητήρες πρόωσης, και πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια διανύοντας απόσταση 22 ναυτικών μιλίων από λιμάνι σε λιμάνι, προτού επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

O Kimmo Rauma, αντιπρόεδρος της Danfoss Editron, ανέφερε σχετικά με την επίτευξη του νέου ρεκόρ: «Το πλοίο “Ellen” αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το μέλλον των ηλεκτρικών μεταφορών, όντας φιλικότερο προς το περιβάλλον και αποδοτικότερο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του, που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα. Ο εξηλεκτρισμός των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί έναν ξεκάθαρο τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Η Danfoss Editron σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για την καταχώριση του επιτεύγματος στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.