Η ναυτιλία στον δρόμο προς το 2050: Η ευθύνη της απανθρακοποίησης να...

Η ναυτιλία στον δρόμο προς το 2050: Η ευθύνη της απανθρακοποίησης να επιμεριστεί

116
Η ναυτιλία στον δρόμο προς το 2050: Η ευθύνη της απανθρακοποίησης να επιμεριστεί

Θα ήταν λάθος η ναυτιλιακή βιομηχανία να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ για μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών, προειδοποιεί η INTERCARGO με ανακοίνωσή της στο περιθώριο της MEPC 78 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο αντιπρόεδρος της INTERCARGO, κ. Σπύρος Ταράσης, σχολιάζει: «Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, αλλά θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η

εμπορική ανάπτυξη των λύσεων αυτών είναι στον άμεσο έλεγχο άλλων εμπλεκόμενων μερών και όχι των πλοιοκτητών. Ένας τέτοιος στόχος απαιτεί μια δραστική και μια επείγουσα επιτάχυνση της εμπορικής ανάπτυξης των απαραίτητων τεχνολογιών, καυσίμων, συστημάτων πρόωσης και σχετικών υποδομών».

Παράλληλα, ο κ. Ταράσης σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι η INTERCARGO καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών.

Η INTERCARGO κάνει έκκληση για έγκριση της πρότασης της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την εγκαθίδρυση του International Maritime Research and Development Board και του IMO Maritime Research Fund, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι του 2050.

Μεσοπρόθεσμα είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός levy στις ανθρακικές εκπομπές των πλοίων ως ενός αγορακεντρικού μέτρου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.