«Μπλόκο» του ΙΜΟ στην πρόταση για δημιουργία ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης

«Μπλόκο» του ΙΜΟ στην πρόταση για δημιουργία ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης

181
«Μπλόκο» του ΙΜΟ στην πρόταση για δημιουργία ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης

Μικρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόοδος στις συζητήσεις του ΙΜΟ για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας κατά τη συνάντηση MEPC 78 που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΙΜΟ δεν υιοθέτησε την πρόταση του ICS για τη δημιουργία ταμείου ύψους $5 δισ., το οποίο θα χρησιμοποιούνταν για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και άρα την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του κλάδου.

Η απόρριψη της πρότασης έφερε την αντίδραση του ΙCS, το οποίο με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μια χαμένη ευκαιρία του ΙΜΟ να επιταχύνει τη μετάβαση σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

«Παρά την υποστήριξη πολλών κρατών-μελών του ΙΜΟ, είμαστε απογοητευμένοι από τους κοντόφθαλμους πολιτικούς ελιγμούς, που οδήγησαν την πρόταση στο να “σκοτωθεί”. Το σήμα που στέλνεται είναι ότι ο οικονομικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις πράσινες επενδύσεις θα παραμείνει υψηλός, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες για μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών όσο το δυνατόν νωρίτερα», σημείωσε ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS.

O κ. Platten πρόσθεσε ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, το ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης θα εφαρμοζόταν από του χρόνου και θα συγκέντρωνε αρκετά δισ. από τη βιομηχανία, χωρίς κόστος για τις κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.