Οι χρονοναυλώσεις bulk carriers στο προσκήνιο

Οι χρονοναυλώσεις bulk carriers στο προσκήνιο

437
Οι χρονοναυλώσεις bulk carriers στο προσκήνιο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ναυλαγορά των bulk carriers, και δη εκείνη των συμβολαίων χρονοναύλωσης, με τα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους να καταγράφουν αισθητές βελτιώσεις. Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Intermodal, οι ναύλοι ενός Capesize σε συμβόλαιο χρονοναύλωσης έξι μηνών κατέγραψαν άνοδο και διαμορφώθηκαν στα $37.000/ημέρα. Σε ανοδική πορεία κινήθηκαν και τα αντίστοιχα συμβόλαια των Panamax και Supramax πλοίων, ενώ αύξηση κατεγράφη και στους ναύλους των συμβολαίων χρονοναύλωσης διάρκειας ενός έτους για τους τρεις τύπους πλοίων.

Το συναίσθημα στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου παραμένει θετικό, απόρροια μεταξύ άλλων της βελτίωσης που σημειώθηκε στις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας, αλλά και της τάσης για στροφή σε ταξίδια μεγαλύτερης απόστασης στο εμπόριο άνθρακα και σιτηρών.

Συνεπώς, φαίνεται πως το outlook της αγοράς παραμένει θετικό για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ζήτησης, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έξαρσης της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.