BIMCO: Ο ρόλος των ναυλωτών στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

BIMCO: Ο ρόλος των ναυλωτών στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

76
BIMCO: Ο ρόλος των ναυλωτών στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών της ναυτιλίας στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση εξέδωσε πρόσφατα η BIMCO.

Στη σχετική ανακοίνωση, η BIMCO τονίζει ότι, για την επίτευξη των πράσινων στόχων της ναυτιλίας, απαιτούνται νέες εμπορικές λύσεις και επιμερισμός ευθυνών μεταξύ πλοιοκτητών και ναυλωτών. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας αλλάζει διαρκώς, η BIMCO υποστηρίζει την Αρχική Στρατηγική του ΙΜΟ, ωστόσο επισημαίνει ότι απαιτούνται ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει τον στόχο μηδενικών εκπομπών της ναυτιλίας έως το 2050.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι το ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετάβασης. Η BIMCO αναφέρει ότι ο εμπορικός διαχειριστής του πλοίου, ο οποίος καθορίζει την ταχύτητα και τη διαδρομή του πλοίου, θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στο κόστος της απανθρακοποίησης. Παράλληλα εκφράζει την υποστήριξή της στη δημιουργία ενός παγκόσμιου αγορακεντρικού μέτρου, το οποίο θα παράσχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά το carbon price.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.