Ο άνθρακας δίνει φτερά στα bulkers

Ο άνθρακας δίνει φτερά στα bulkers

247
Ο άνθρακας δίνει φτερά στα bulkers

To εύθραυστο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φθηνότερο και συνάμα περισσότερο ρυπογόνο άνθρακα.

Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο άνθρακας αποτελεί τη μοναδική ίσως επιλογή βραχυπρόθεσμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και την πτώση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας θετικές συνθήκες για τα bulkers, καθώς ουσιαστικά αυξάνονται τα τονομίλια.

Από την άλλη, θετικά είναι τα νέα για τη ναυλαγορά και από το μέτωπο της προσφοράς. Η συμφόρηση στην Αυστραλία αλλά και στην Ινδονησία, που επίσης εξάγει μεγάλες ποσότητες άνθρακα, ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean, εντός του Μαρτίου (έως τις 29 Μαρτίου) ο αριθμός των Panamaxes που ανέμεναν να φορτώσουν από τα λιμάνια της Δυτικής Αυστραλίας ήταν 390 έναντι 293 το αντίστοιχο διάστημα το 2021 και 249 το 2020. Στην Ινδονησία, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, 83 πλοία ανέμεναν να φορτώσουν έναντι 41 και 38 το αντίστοιχο διάστημα το 2021 και το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ο BDI, o βασικός δείκτης ναυλαγοράς των bulk carriers, έκλεισε στις 2.484 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 21,76% συγκριτικά με την τιμή του δείκτη στις 28 Φεβρουαρίου. Την εβδομάδα έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ο επιμέρους δείκτης για τα Panamaxes κινήθηκε στις 3.413 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1%.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.