Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την αγορά των bulkers

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την αγορά των bulkers

351
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την αγορά των bulkers

Οι προοπτικές της αγοράς των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό απολογισμό της Pacific Basin για το 2021.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της εταιρείας, David Turnbull, αναμένει ότι η πολύ καλή ναυλαγορά του 2021 θα συνεχιστεί και το 2022, καθώς ο στόλος θα ενισχυθεί μεν αλλά με βραδύ ρυθμό, ενώ η ζήτηση για ξηρά φορτία θα παραμείνει σταθερή. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ζήτηση σε όρους τονομιλίων θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5%, ενώ η προσφορά κατά 2,1%. Βέβαια, τις πρώτες εβδομάδες του 2022 έως το Νέο Κινεζικό Έτος σημειώθηκε μια κάποια διόρθωση στα dry, απόρροια της συνήθους εποχικότητας. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση οι ναύλοι βρέθηκαν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, τονίζεται στο report.

H ζήτηση κυρίως για δευτερεύοντα ξηρά φορτία και σιτηρά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα φέτος, οδηγούμενη από τα οικονομικά πακέτα στήριξης και την εκτιμώμενη οικονομική ανάκαμψη πολλών χωρών. Παρ’ όλα αυτά, «η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχίσει να οδηγείται από εποχικές εξελίξεις και τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο σε προσφορά και ζήτηση λόγω των μέτρων που ενδέχεται να λάβουν οι κυβερνήσεις για την πανδημία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά, ούριο άνεμο για τη ναυλαγορά θα αποτελέσουν οι εξής παράμετροι: η οικονομική ανάπτυξη χωρών με υψηλή ζήτηση ξηρών φορτίων, οι χαμηλότερες ταχύτητες των πλοίων λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών, οι περιορισμένες παραγγελίες και παραδόσεις και η αύξηση των διαλύσεων παλαιότερων πλοίων.

Από την άλλη, η εξέλιξη της πανδημίας και τα όποια μέτρα λάβουν οι κυβερνήσεις αλλά και τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού σε μια περίοδο έκρυθμων γεωπολιτικών μεταβολών ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.