Προς τα πού θα χαράξει πορεία ο ρωσικός στόλος;

Προς τα πού θα χαράξει πορεία ο ρωσικός στόλος;

260
Προς τα πού θα χαράξει πορεία ο ρωσικός στόλος;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε διεθνείς δυνάμεις ‒με ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο‒ να επιβάλουν πληθώρα κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, στοχεύοντας τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Μία από τις εταιρείες που βρέθηκε στον «δρόμο» των εξαπολυθέντων βελών είναι η ρωσική Sovcomflot, η οποία είναι κρατική και διαθέτει εκτενή στόλο δεξαμενόπλοιων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, παρότι ο στόλος της Sovcomflot δεν υπόκειται άμεσα σε μέτρα που εμποδίζουν τη συμμετοχή του στο διεθνές εμπόριο, υπάρχουν ήδη χώρες, μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, οι οποίες έχουν απαγορεύσει την άφιξη πλοίων της στους λιμένες τους. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες πετρελαίου διστάζουν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της αβεβαιότητας αλλά και της κοινωνικής κατακραυγής που μια τέτοια πράξη θα συνόδευε.

Στο ίδιο πλαίσιο, εννέα Aframaxes της Sovcomflot βρίσκονται σε αδράνεια για περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου παρέδωσαν φορτία. Σημειώνεται ότι τα πλοία αυτά αποτελούν περίπου το 25% των Aframaxes της εταιρείας που συνήθως δραστηριοποιούνται στις ακτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ο παροπλισμός τους συνιστά απόρροια του γεγονότος ότι αδυνατούν να «κλείσουν» το επόμενο ταξίδι τους. Ακόμη, ο αριθμός τους ίσως μεγαλώσει περαιτέρω, καθώς άλλα τέσσερα tankers της Sovcomflot παραμένουν παροπλισμένα για λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου παρέδωσαν τα φορτία τους στην Ευρώπη.

Συνεπώς, η αναζήτηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης για τον στόλο της Sovcomflot ίσως αποτελεί μονόδρομο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ειρηνικός Ωκεανός φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική επιλογή, καθώς τα πλοία της εταιρείας δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα εκεί. Σε περίπτωση που τα Aframaxes της εταιρείας χαράξουν πορεία προς τον Ειρηνικό, αβέβαιο παραμένει το πώς θα επηρεαστεί η ναυλαγορά από την αύξηση της προσφοράς. Άλλωστε, παρότι το μέγεθος των Aframaxes επιτρέπει να προσεγγίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των λιμένων παγκοσμίως και δύνανται να μεταφέρουν τόσο αργό πετρέλαιο όσο και διυλισμένα προϊόντα, συνήθως αξιοποιούνται σε ταξίδια μικρότερων αποστάσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.