Αβεβαιότητα για τη ναυλαγορά των bulkers βραχυπρόθεσμα

Αβεβαιότητα για τη ναυλαγορά των bulkers βραχυπρόθεσμα

340
Αβεβαιότητα για τη ναυλαγορά των bulkers βραχυπρόθεσμα

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στη ναυλαγορά των bulk carriers, με τους ναύλους στα μεγάλα μεγέθη να σημειώνουν σημαντικές πτώσεις εντός των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, οι ναύλοι των Capesizes σημείωσαν πτώση 23% εντός δύο ημερών, καθώς οι λιμένες της Μαύρης Θάλασσας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για το εμπόριο άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος. Άλλωστε, η Ρωσία εξάγει 220 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως, με 28 εκατ. τόνους να εξάγονται από λιμένες της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμη, η Ρωσία εξάγει το 2% των παγκόσμιων εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος, ενώ η Ουκρανία το 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαταραχές στο εμπόριο άνθρακα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τονομιλίων. Άλλωστε, ο ρωσικός άνθρακας δύναται να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές, όπως η κινεζική ή λοιπές ασιατικές. Επί του παρόντος, η τιμή άνθρακα βρίσκεται στα $239/τόνο, αυξημένη τόσο σε μηνιαίο επίπεδο (4,92%) όσο και σε σύγκριση με ένα έτος πριν (180,85%).

Φωτό: Vasu Jamwal/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.