Υψηλές τιμές στα containerships και στα bulkers προεξοφλούν οι διεθνείς οίκοι

Υψηλές τιμές στα containerships και στα bulkers προεξοφλούν οι διεθνείς οίκοι

214
Υψηλές τιμές στα containerships και στα bulkers προεξοφλούν οι διεθνείς οίκοι

Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στις μεταφορές αγαθών και εμπορευμάτων, που προκάλεσαν βραχυκυκλώματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσουν να προκαλούν πονοκεφάλους, δήλωσε ο σουλτάνος Ahmed bin Sulayem, πρόεδρος του ομίλου και διευθύνων σύμβουλος της DP World.

Ακόμα και αν η πανδημία τελειώσει σήμερα, «θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να προσαρμοστεί η αλυσίδα εφοδιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. bin Sulayem σε συνέντευξή του στο CNN. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο όγκος των φορτίων που παραμένει στα τελωνεία και στις αποθήκες είναι τόσο μεγάλος, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μεταφερθεί άμεσα στο προσεχές διάστημα.

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε σημαντικές ανατροπές στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πολλούς ιδιοκτήτες φορτίου, ειδικά στην Ασία, να αγωνίζονται να βρουν containers για να μετακινήσουν άμεσα και σε οικονομικές τιμές τα εμπορεύματά τους.

Οι συνεχόμενες διακοπές στην παραγωγή και στη μεταφορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών, που προκλήθηκαν από τους υγειονομικούς περιορισμούς σε Ανατολή και Δύση, οδήγησαν όμως και σε παρατεταμένη συμφόρηση και καθυστερήσεις στα λιμάνια, σε έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και σε απότομη αύξηση του κόστους αποστολής εμπορευματικών αγαθών.

Ο κ. bin Sulayem επισήμανε ότι τα έξοδα αποστολής φορτίων θα παραμείνουν υψηλά για το άμεσο μέλλον και, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της συμφόρησης στους τερματικούς σταθμούς, οι τιμές σε όλα τα μεταφορικά δίκτυα θα παραμείνουν αρκετά υψηλές, λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης και της «στατικής» προσφοράς πλοίων, τρένων και αεροπλάνων.

Φωτό: Michael/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.