
Σε περαιτέρω κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών του προσβλέπει το Πεκίνο, σύμφωνα με διεθνή μέσα. Συγκεκριμένα, το «βλέμμα» της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη στρέφεται στη Νότια Αμερική, και δη στη Χιλή, με τη συνεργασία της οποίας σκοπεύει να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ηλιακή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία.
Ειδικότερα, Πεκίνο και Σαντιάγο σχεδιάζουν την κατασκευή του εν λόγω υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα έχει μήκος 15.000 χλμ. και θα διασχίζει τον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού. Έτσι, η Νότια Αμερική θα μπορεί να εξάγει φωτοβολταϊκή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία. Το κόστος του project, το οποίο ονομάζεται «Antípodas», εκτιμάται στα $2 δισ.
Το φιλόδοξο project αποπειράται να προσφέρει λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκτενής αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη διαλειπτότητά τους, δηλαδή το γεγονός πως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν παρέχονται με σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, Χιλή και Κίνα βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, με τη διαφορά ώρας μεταξύ των δύο χωρών να είναι ίση με 11 ώρες. Συνεπώς, η Χιλή μπορεί να παρέχει ηλιακή ενέργεια στην Κίνα μετά τη δύση του ήλιου στην ασιατική χώρα. Άλλωστε, η Χιλή διαθέτει τεράστια ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, περισσότερη από 3,1 GW, λόγω της ερήμου Ατακάμα.
Ωστόσο, ακόμα και αν η κατασκευή του καλωδίου ολοκληρωθεί, επί του παρόντος η Κίνα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Συνεπώς, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στην ασιατική χώρα, η οποία προσβλέπει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών με βιώσιμο τρόπο.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Χιλή αποτελεί παράκτιο κράτος της Λατινικής Αμερικής και, λόγω του μεγάλου μήκους της, καλύπτει ευρύ γεωγραφικό πλάτος, παρουσιάζοντας διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Ακόμη, βρίσκεται πρώτη στις εξαγωγές χαλκού παγκοσμίως αλλά αποτελεί και οδηγό στις ΑΠΕ για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν αποσκοπεί απλώς στην…
Ισχυρό είναι ήδη το πλήγμα των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για την Boeing, καθώς η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών αντιμετωπίζει σημαντικά…
Καθώς η Κίνα «βλέπει» την εγχώρια κατανάλωση να επιβραδύνεται και ενώ η πίεση εντείνεται από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, το Πεκίνο στρέφεται στη…
Αισθητά είναι ήδη τα «απόνερα» των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς οι liner κολοσσοί βλέπουν ήδη τις αποστολές…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Απριλίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών…
Τις τροποποιήσεις της MLC που ενέκρινε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), αναγνωρίζοντας επισήμως πλέον τους ναυτικούς ως key workers, χαιρετίζει η INTERCARGO. Σύμφωνα…
Συνέχεια στο μπαράζ διεθνών συνεργειών με επίκεντρο την αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έδωσαν πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni. Ειδικότερα,…
Σε αναθεώρηση του ASBATANKVOY, του ειδικού ναυλοσυμφώνου για τις ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων, προχώρησαν BIMCO και Association of Ship Brokers & Agents (USA) Inc. (ASBA). Η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ