Σε χαμηλά πενταμήνου ο BDI

Σε χαμηλά πενταμήνου ο BDI

416
Σε χαμηλά πενταμήνου ο BDI

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ναυλαγοράς των bulk carriers, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, ο δείκτης BDI άγγιξε χαμηλά πενταμήνου, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, καθώς διαμορφώθηκε στις 2.591 μονάδες.

Ειδικότερα, η τιμή αυτή συνιστά τη μικρότερη που έχει σημειωθεί από τις 9 Ιουνίου του 2021, με την πτώση να αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά προϊόντων, η οποία κατεγράφη σε Panamaxes και Capesizes. Υπενθυμίζεται, πως για τον καθορισμό του δείκτη λαμβάνονται υπόψη οι ναύλοι των Capesize, Panamax και Supramax πλοίων.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, εκείνοι των Capesize και Panamax κατέγραψαν μειώσεις, ενώ εκείνος των Supramaxes παρέμεινε σχετικά σταθερός. O δείκτης των Capesize (BCI) πλοίων κατέγραψε πτώση 369 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 3.383 μονάδες. Τα μέσα ημερήσια κέρδη των Capesizes μειώθηκαν κατά $3.054 στα $28.059.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης των Panamaxes (BPI) έπεσε κατά 175 μονάδες, φθάνοντας τις 2.675 μονάδες, το οποίο συνιστά τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγράψει σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Τα μέσα ημερήσια κέρδη των Panamaxes μειώθηκαν κατά $1.575 στα $24.072. Ακόμη, ο δείκτης των Supramaxes (BSI) αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στις 2.263.

Εν κατακλείδι, κύκλοι της αγοράς κρίνουν πως η παρατηρηθείσα πτώση ήταν αναμενόμενη λόγω του εξαιρετικού ράλι που κατεγράφη στους ναύλους μέσα στο έτος. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές της dry bulk αγοράς για το τέλος του έτους αλλά και το 2022 παραμένουν θετικές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.