Bulk carriers: Ο αντίκτυπος από τη συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας στο εμπόριο άνθρακα

Bulk carriers: Ο αντίκτυπος από τη συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας στο εμπόριο άνθρακα

426
Bulk carriers: Ο αντίκτυπος από τη συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας στο εμπόριο άνθρακα

Μικρός θα είναι ο αντίκτυπος της πρόσφατης συμφωνίας Ρωσίας-Ινδίας με επίκεντρο τον άνθρακα στο θαλάσσιο εμπόριο και στη ζήτηση για bulk carriers, σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων Drewry. Ρωσία και Ινδία πρόσφατα συμφώνησαν η πρώτη να προμηθεύει τη δεύτερη με 40 εκατ. τόνους μεταλλουργικού άνθρακα κάθε χρόνο.

Η ινδική κυβέρνηση προσβλέπει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας ακατέργαστου χάλυβα, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερες εισαγωγές μεταλλουργικού άνθρακα, βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή χάλυβα. Ενώ η Αυστραλία αποτελεί τον αδιαμφισβήτητα κορυφαίο εξαγωγέα άνθρακα στην Ινδία, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε 80%, Καναδάς και ΗΠΑ κερδίζουν έδαφος, ενώ το μερίδιο της Ρωσίας μετά βίας φτάνει το 1-2%. Το 2020, η Ρωσία εξήγαγε 1,2 εκατ. τόνους μεταλλουργικού άνθρακα στην Ινδία. Σύμφωνα με την Drewry, η συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της Ινδίας για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας άνθρακα, η οποία θα επηρεάσει τις ροές με την Αυστραλία και θα αφήσει ανεπηρέαστο το εμπόριο με ΗΠΑ και Καναδά.

Οι κύριοι εξαγωγείς άνθρακα προς την Ινδία.
Οι κύριοι εξαγωγείς άνθρακα προς την Ινδία.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα στους 688 εκατ. τόνους έως το 2035, από τους 400 εκατ. τόνους του 2020, και ως εκ τούτου η μεγαλύτερη ρωσική παρουσία στην ασιατική αγορά κρίνεται επιβεβλημένη. Στόχος της Μόσχας είναι η αύξηση των εξαγωγών στους 390 εκατ. τόνους, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση των εξαγωγών κατά 12 εκατ. τόνους ετησίως.

H Drewry σημειώνει ότι, καθώς οι διαδρομές Ρωσίας-Ινδίας και Αυστραλίας-Ινδίας εξυπηρετούνται κυρίως από Panamax bulkers, o αντίκτυπος της συμφωνίας στη ζήτηση για τον συγκεκριμένο τύπο πλοίου θα εξαρτηθεί από το μέσω ποιου λιμανιού θα εξάγεται άνθρακας στην Ινδία. Η Ρωσία εξάγει άνθρακα μέσω των λιμένων Murmansk, Vanino, Vostochny και Ust-Luga. Τα λιμάνια Vanino και Vostochny είναι το ίδιο κοντά στην Ινδία όσο και η Αυστραλία. Από την άλλη, η απόσταση των Murmansk και Ust-Luga από την Ινδία είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι η απόσταση της Αυστραλίας με την Ινδία. Ως αποτέλεσμα, για έναν συγκεκριμένο όγκο φορτίου, για τη διαδρομή Murmansk-Ινδίας και Ust-Luga-Ινδίας απαιτείται διπλάσιος αριθμός πλοίων συγκριτικά με τον αριθμό πλοίων στη διαδρομή Αυστραλίας-Ινδίας. Αντιθέτως, η αποστολή άνθρακα από τα άλλα δύο ρωσικά λιμάνια προς την Ινδία δεν θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον χάρτη του εμπορίου.

Οι αποστάσεις ρωσικών λιμένων και του Gladstone από την Ινδία (σε ναυτικά μίλια)
Οι αποστάσεις ρωσικών λιμένων και του Gladstone από την Ινδία (σε ναυτικά μίλια)

Για τον αντίκτυπο της συμφωνίας στο θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα, η Drewry υποθέτει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο απ’ όλα τα ρωσικά λιμάνια θα εξέρχονται ίσες ποσότητες άνθρακα προς την Ινδία. Mε μια ταχύτητα 11 κόμβων, η μεταφορά 40 εκατ. τόνων άνθρακα μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας συνεπάγεται ναύλωση 94 Panamaxes. Για τη μεταφορά ίδιας ποσότητας άνθρακα από την Αυστραλία προς την Ινδία απαιτείται η ναύλωση 66 Panamaxes, δηλαδή 28 λιγότερα σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι ο μεταλλουργικός άνθρακας αντιπροσωπεύει το 12-14% των συνολικών εξαγωγών άνθρακα της Ρωσίας τα τελευταία πέντε χρόνια, η ετήσια αύξηση των συνολικών ρωσικών εξαγωγών άνθρακα κατά 12 εκατ. τόνους έως το 2035 συνεπάγεται αύξηση των εξαγωγών μεταλλουργικού άνθρακα κατά μόλις 1-2 εκατ. τόνους.

Επιπροσθέτως, κατά την Drewry, οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής άνθρακα αυξάνουν τη διαχειριστική ικανότητα του λιμένα Vanino και άρα ένα μεγάλο μέρος μεταλλουργικού άνθρακα εικάζεται ότι θα εξάγεται από εκεί. Όπως προαναφέρθηκε, μια τέτοια εξέλιξη δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση για τονομίλια και άρα για bulkers.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.