Ανησυχία για την ενεργειακής κρίση στην Κίνα: Σήμα κινδύνου και για τη...

Ανησυχία για την ενεργειακής κρίση στην Κίνα: Σήμα κινδύνου και για τη ναυτιλία

221
Ανησυχία για την ενεργειακής κρίση στην Κίνα: Σήμα κινδύνου και για τη ναυτιλία

Κομβικές βιομηχανικές περιοχές της Κίνας, όπως η Guangdong, η Jiangsu και η Zhejiang, σύμφωνα με ανακοίνωση της Maersk, υπόκεινται σε μέτρα περιορισμού της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έως και σήμερα, σε είκοσι από τις τριάντα μία επαρχίες της Κίνας έχει επιβληθεί πληθώρα περιορισμών. Οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι υψηλές τιμές του άνθρακα, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες καθώς και οι προκλήσεις για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μaersk προειδοποιεί τους πελάτες της ότι τα μέτρα περιορισμού της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε:

· Αύξηση κόστους παραγωγής: Με τις τιμές του άνθρακα να έχουν διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης (National Reform and Development Commission), οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20% από τα τρέχοντα επίπεδα ή από τα προεγκεκριμένα επίπεδα τιμών που έχει ορίσει η κινεζική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ενδεχομένως να αναγκάσουν τους βιομηχανικούς και εμπορικούς χρήστες να αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές που ορίζει η αγορά και όχι μέσω του ισχύοντος συστήματος αγοράς ενέργειας, το οποίο διατηρεί τεχνητά τα επίπεδα κόστους χαμηλά για τους μεγάλους καταναλωτές.

· Μείωση του όγκου παραγωγής: Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οδηγήσει πολλά εργοστάσια στην Κίνα σε μείωση των ημερών παραγωγής. Καθώς η Κίνα εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο, όπου οι γενικές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται, αναμένεται ότι η ενεργειακή ανεπάρκεια θα συνεχιστεί. Το επίπεδο της διαταραχής της παραγωγής θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη δριμύτητα του χειμώνα καθώς και από τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση.

· Καθυστερήσεις παραδόσεων: Παρότι οι καταναλωτικές ανάγκες αναμένεται να είναι υψηλές κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών, οι αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, τη λιμενική συμφόρηση και τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην παροχή ενέργειας, ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και τις παραδόσεις των αγαθών.

Με βάση τα ανωτέρω, η δανέζικη εταιρεία τακτικών γραμμών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με αξιωματούχους, τοπικούς και περιφερειακούς προμηθευτές, πελάτες και συνεργάτες, ούτως ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει και να ενημερώσει για τις τρέχουσες αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Μάλιστα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να μειωθούν κατά τους επόμενους μήνες, η Maersk κατανοεί ότι περαιτέρω παράτασή τους μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές σε βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου, η εταιρεία προετοιμάζεται για διαφορετικά σενάρια και σχεδιάζει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαταραχές θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.