To Βόρειο Πέρασμα ως σημαντική αρτηρία θαλάσσιας μεταφοράς LNG

To Βόρειο Πέρασμα ως σημαντική αρτηρία θαλάσσιας μεταφοράς LNG

214
To Βόρειο Πέρασμα ως σημαντική αρτηρία θαλάσσιας μεταφοράς LNG

Αριθμό φορτίων LNG ρεκόρ παρέδωσε μέσω του Βόρειου Περάσματος η ρωσική εταιρεία ενέργειας Novatek το γ’ τρίμηνο του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η Novatek απέστειλε 29 φορτία LNG από το Yamal project σε Ασιάτες πελάτες μέσω του ανατολικού τμήματος του Βόρειου Περάσματος. Στη σχετική ανακοίνωση της Novatek, o α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, για πρώτη φορά, αποστείλαμε τα μισά φορτία (29 από 58) LNG μέσω του ανατολικού τμήματος του Βόρειου Περάσματος σε Ασιάτες πελάτες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του εμπορικού έτους 2021, η Novatek έχει προγραμματίσει την αποστολή 44 φορτίων LNG από το Βόρειο Πέρασμα σε σχέση με τα 34 το 2020. Τα 29 από αυτά αποτελούν μακροχρόνια συμβόλαια, ενώ τα 15 spot παραδόσεις.

Η Νοvatek, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, απέστειλε 39 φορτία LNG μέσω των 15 Arc7 ice-class tankers που εξυπηρετούν το Yamal LNG project προς το Βόρειο Πέρασμα. Άλλωστε, οι βλέψεις της Μόσχας για την αξιοποίηση του Βόρειου Περάσματος ως θαλάσσιας οδού είναι γνωστές: διακίνηση εμπορευμάτων 80 εκατ. τόνων το 2024, από τους 33 εκατ. τόνους το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.