Σε τροχιά ανάπτυξης το λιμάνι του Ρότερνταμ

Σε τροχιά ανάπτυξης το λιμάνι του Ρότερνταμ

102
Σε τροχιά ανάπτυξης το λιμάνι του Ρότερνταμ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανακοίνωσε ότι ο όγκος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων ξεπέρασε κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ την ίδια περίοδο σημαντική αύξηση καταγράφηκε επίσης στη διακίνηση πετρελαϊκών προϊόντων, σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και βιομάζας.

Η διακίνηση αγαθών στον λιμένα αυξήθηκε κατά 118,5 εκατ. τόνους το γ΄ τρίμηνο του έτους, ήτοι 14,6% περισσότερους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη συνολική διακίνηση να φτάνει τους 350,1 εκατ. τόνους (8,6% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Ειδικότερα, κατά την περίοδο αυτή υπήρξε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς διαχείρισης φορτίου του λιμένα, με τη διακίνηση στην αγορά των ορυκτών προϊόντων πετρελαίου να αυξάνεται κατά 13,5%, του σιδηρομεταλλεύματος και των scrap μετάλλων κατά 42%, του άνθρακα κατά 48,4% και της βιομάζας 18,7%. Αντίστοιχα, ο κλάδος των εμπορευματοκιβωτίων συνέχισε επίσης την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας αύξηση στη διαχείριση TEUs κατά 7,8%. Αντίθετα, οι αγορές χύδην αγροτικών προϊόντων (agribulk) και LNG ήταν οι μόνες που σημείωσαν πτώση 12,8% και 1,8% αντίστοιχα.

Ο Αllard Castelein, διευθύνων σύμβουλος της Λιμενικής Αρχής του Ρότερνταμ, δήλωσε: «Αυτά τα τριμηνιαία αποτελέσματα δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Όλος ο κόσμος ήταν κλειδωμένος πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις και η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργούν ξανά με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο θα συνεχιστεί η ανάπτυξη αυτή εξαρτάται επίσης από το πόσο γρήγορα μπορούν να μειωθούν οι σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε κάθε περίπτωση, το λιμάνι του Ρότερνταμ επιδιώκει να επιτείνει αυτή την ανάπτυξη».

Φωτό: ROBIN UTRECHT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.