Παράδοση του πρώτου από τα 5 νέα περιπολικά σκάφη στο Λιμεναρχείο Σκιάθου

Παράδοση του πρώτου από τα 5 νέα περιπολικά σκάφη στο Λιμεναρχείο Σκιάθου

773
Παράδοση του πρώτου από τα 5 νέα περιπολικά σκάφη στο Λιμεναρχείο Σκιάθου

Το πρώτο από τα πέντε νέα περιπολικά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, εντάχθηκε σήμερα στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα το Λιμεναρχείο Σκιάθου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην διάρκεια της τελετής ένταξης του εν λόγω σκάφους στην δύναμη του Λιμεναρχείου Σκιάθου, «μέχρι το τέλος του έτους θα παραληφθούν άλλα τέσσερα παρόμοια σκάφη τα οποία θα ενισχύσουν τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, ενώ ο σχεδιασμός του ΥΝΑΝΠ προβλέπει την προμήθεια δέκα επιπλέον σκαφών τα οποία θα διατεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στη κάλυψη διακομιδών, καθώς επίσης και σε ευαίσθητες τουριστικές περιοχές».

«Το νέο σκάφος το νέο», συνέχισε ο κ. Πλακιωτάκης, «μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια ασθενείς ακόμα και βαριά περιστατικά. Είναι ένα σκάφος το οποίο προφανώς και θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, όμως κυρίως θα ενισχύσει την προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών των Σποράδων».

Εξάλλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ευχαρίστησε τόσο την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ η οποία όπως υπογράμμισε διασφάλισε την χρηματοδότηση, όσο και τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αλλά και την Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς αυτή ήταν που καθόρισε τις προδιαγραφές των συγκεκριμένων σκαφών τα οποία έχουν ναυπηγηθεί 100% στην Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σκιάθου με την Θεσσαλονίκη επισημαίνοντας ότι η πιλοτική γραμμή που δημιουργήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά υπήρξε απόλυτα πετυχημένη και στα σχέδια του ΥΝΑΝΠ είναι και την επόμενη τουριστική περίοδο να δρομολογηθεί και πάλι στην ίδια γραμμή ένα σύγχρονο ταχύπλοο επιβατηγό πλοίο.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης στην διάρκεια χαιρετισμού του στην ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 5 επιπλέον σκαφών έγινε μόλις πριν 5 μήνες, στα τέλη του Μαΐου, και ήδη παραλήφθηκε το πρώτο σκάφος.

Η συνολική αξία και των πέντε σκαφών ανήλθε στα 2.497.500,00 Ευρώ και η χρηματοδότηση της κατασκευής τους καλύφθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τα άλλα 4 παρόμοια σκάφη το κόστος κατασκευής των οποίων θα καλυφθεί μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Αττικής.

Τα εν λόγω, συνέχισε :

-Ενισχύουν σημαντικά τα επιχειρησιακά μέσα του Σώματος.
-Βελτιώνουν πολύ το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουμε στην κοινωνία,
-Αυξάνουν το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών.
-Τα πέντε σκάφη που παραλαμβάνουμε, συμπλήρωσε, διατίθενται στις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Αίγινας, Σαμοθράκης, Κέρκυρας και Ιθάκης και θα εξυπηρετούν τις αυξημένες – λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης- ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.