Ένας νέος τερματικός σταθμός αποθήκευσης αμμωνίας στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Ένας νέος τερματικός σταθμός αποθήκευσης αμμωνίας στο λιμάνι του Ρότερνταμ

135
Ένας νέος τερματικός σταθμός αποθήκευσης αμμωνίας στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Οι εταιρείες Horisont Energi και Koole Terminals B.V. ανακοίνωσαν την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας (ΜοU) για την από κοινού ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού αποθήκευσης αμμωνίας στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν τη δημιουργία μιας στρατηγικής και συνεταιρικής σχέσης που θα εστιάσει στην αποθήκευση αμμωνίας, η οποία θα παράγεται και θα εισάγεται από τη Νορβηγία στο Ρότερνταμ. Επιπλέον, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη των τεχνικών και εμπορικών εννοιολογικών μοντέλων που αφορούν την αποθήκευση των προϊόντων αμμωνίας, καθώς και των σχετικών υπηρεσιών και τεχνολογικών λύσεων για τη διανομή αυτών, προκειμένου να καλυφθεί η προβλεπόμενη ζήτηση στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η Koole Terminals διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα άνω των 4,1 εκατ. κυβικών μέτρων, ενώ συνδέεται με τους πελάτες της με διάφορα δίκτυα μεταφοράς, όπως πλοία, φορτηγά, σιδηρόδρομους και αγωγούς.

Παράλληλα, η Horisont Energi πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας με τις Equinor και Vår Energi, τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της θάλασσας του Μπάρεντς, στο πλαίσιο του προγράμματος Barents Blue, που αφορά την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής μονάδας παραγωγής μπλε αμμωνίας. Το πρόγραμμα Barents Blue βασίζεται στη χρήση φυσικού αερίου, νερού και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή καθαρής αμμωνίας, ενός βιομηχανικού αερίου το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως στους κλάδους των λιπασμάτων και των χημικών, ενώ είναι και ένας αποτελεσματικός φορέας υδρογόνου, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα πλέον υποσχόμενα καύσιμα για την απανθρακοποίηση μέρους του ναυτιλιακού κλάδου.

Φωτό: koole.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.