
O κλάδος των λιμένων και των τερματικών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων βιώνει μια περίοδο σημαντικών αλλαγών, καθώς ιδιαίτερα μετά και την αύξηση της συγκέντρωσης (consolidation) στον κλάδο των τακτικών γραμμών η οποία εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης των τερματικών, παρατηρείται στροφή στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο αυξημένος ανταγωνισμός ενθαρρύνει την αξιοποίηση νέων, καινοτόμων τεχνολογιών, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ανά μονάδα κόστους διαχείρισης.
Τα σχέδια επέκτασης των λιμενικών υποδομών και της χωρητικότητας των λιμένων, καθώς και οι στρατηγικές κάθετης ολοκλήρωσης από πλευράς των εταιρειών διαχείρισης τερματικών, αποτελούν μέτρα που στοχεύουν στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς τους. Ωστόσο, η εισαγωγή ριζοσπαστικών τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση, αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχουν οι παραπάνω παραδοσιακές στρατηγικές.
Άλλωστε, δεν υπάρχει μια τυποποιημένη τεχνολογική λύση στον πραγματικό κόσμο. Το επίπεδο της αυτοματοποίησης διαφέρει από τερματικό σε τερματικό, καθώς εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, στους οποίους μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται το εργατικό κόστος, η επιδίωξη υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, οι διαθέσιμοι πόροι καθώς και το μέγεθος ενός τερματικού. Οι μεγάλοι διαχειριστές τερματικών, ως εκ τούτου, είναι περισσότερο πιθανό να προχωρήσουν στην αυτοματοποίηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και μικρότεροι παίκτες της αγοράς με υψηλότερα εργατικά κόστη δεν υιοθετούν και αυτοί τέτοιες καινοτόμες λύσεις.
Ενώ τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία ορισμένα πλήρως αυτοματοποιημένα τερματικά, η πιο συνήθης προσέγγιση είναι η στοχευμένη υιοθέτηση αυτοματοποιημένων διαδικασιών και η εισαγωγή αυτοματοποιημένου εξοπλισμού, ούτως ώστε να επιλυθούν συγκεκριμένα προβλήματα. Παράλληλα, άλλες μικρότερης κλίμακας τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στη μείωση των λειτουργικών διαταραχών και στην υποβοήθηση και όχι στην αντικατάσταση του εξοπλισμού, κατευθύνουν επίσης τον λιμενικό κλάδο προς ένα πιο αυτοματοποιημένο μέλλον. Μάλιστα η μεγαλύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα θεωρείται ότι μπορεί να επιτρέψει στη λιμενική βιομηχανία να συνδυάσει και να μετατρέψει τα μικρά αυτά βήματα αυτοματοποίησης σε πιο ευρεία ολοκληρωμένα συστήματα, τα οποία εν συνεχεία θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την απρόσκοπτη διάδραση μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών των λιμενικών τερματικών (φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων, ενδοτερματικές μεταφορές, παραλαβές/παραδόσεις και λειτουργία των λιμενικών πυλών).
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποίησαν επιθεώρηση του στόλου εν πλω επί της φρεγάτας «Σπέτσαι». «Η…
Η κοινοπραξία LNG Canada φόρτωσε με επιτυχία το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που προορίζεται πλέον για τις παγκόσμιες αγορές, σηματοδοτώντας την έναρξη των…
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Ιουνίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών Χρονικών…
Σε μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού για τη ναυτιλία, όπου οι πρακτικές για περιβαλλοντική βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζουν τα δεδομένα μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η ανάγκη για…
Οι αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν τις «σοβαρές αμφιβολίες» τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από…
Εξ αφορμής της έναρξης ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η BIMCO προχώρησε σε έκδοση έκθεσης αναφορικά με τις εκτιμώμενες ανακατατάξεις στην αγορά της…
Η Red Sea Gateway Terminal (RSGT) της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη στρατηγική επέκτασή της σε τερματικούς σταθμούς πολλαπλών χρήσεων (multi-purpose) σε τέσσερις υφιστάμενες στρατηγικές…
Απόφαση-ορόσημο για την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων κοινοτήτων έλαβαν πρόσφατα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος 15 ευρωπαϊκών κρατών. Στο πλαίσιο συνάντησης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ