Θετικές οι προοπτικές για τα bulk carriers

Θετικές οι προοπτικές για τα bulk carriers

269
Θετικές οι προοπτικές για τα bulk carriers

H ξέφρενη πορεία των ναύλων των bulk carriers συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Τα μέσα κέρδη των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου άγγιξαν τα $38.290/ημέρα στις 24 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση ανά τονομίλια εκτιμάται αυξημένη κατά 4,6%, φέτος ενώ η αύξηση του στόλου θα αγγίξει, σύμφωνα με την Clarksons Research, το 3,4%. Λιμενική συμφόρηση και αλυσιδωτές συνέπειες της αυξημένης ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων θα παράσχουν επιπλέον στήριξη στην αγορά, καθώς εισερχόμαστε σε παραδοσιακά ισχυρό για τον κλάδο Q4.

Για το σύνολο του 2021, το θαλάσσιο εμπόριο ξηρών φορτίων θα αυξηθεί κατά 3,7%, αγγίζοντας τους 5,4 δισ. τόνους. Το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος έχει να αντιμετωπίσει τις περικοπές της Κίνας στην παραγωγή χάλυβα, ενώ αυτό του άνθρακα πιθανώς να ενισχυθεί τον χειμώνα, λόγω σφιχτών αποθεμάτων ενέργειας σε κύριες αγορές.

Σε ό,τι αφορά το 2022, η Clarksons Research εκτιμά αύξηση του θαλάσσιου εμπορίου ξηρών φορτίων κατά 2% και αύξηση του στόλου bulk carriers κατά 1,5%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.