Bulk carriers: Πώς η ζήτηση ευνοεί τη ναυλαγορά

Bulk carriers: Πώς η ζήτηση ευνοεί τη ναυλαγορά

559
Bulk carriers: Πώς η ζήτηση ευνοεί τη ναυλαγορά

Καθώς οδεύουμε προς την παραδοσιακά ισχυρότερη περίοδο για την αγορά ξηρού φορτίου, οι πλοιοκτήτες bulkers έχουν ήδη καταγράψει υψηλά κέρδη, με τις δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης να ευνοούν τη ναυλαγορά, ενώ οι εκτιμήσεις είναι θετικές και για το 2022. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Σεπτεμβρίου ο BDI παρουσιάζει αύξηση 51,9%, στις 3.944 μονάδες. Η αντίστοιχη αύξηση για τα Capesizes (BCI) αγγίζει το 82,1%.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της η BIMCO σημειώνει ότι πρόσφατα τα κέρδη των Capesizes ανήλθαν σε πάνω από $50.000/ημέρα, ενώ μια πιο διαρκής και σταθερή αύξηση καταγράφεται στα Handysizes και στα Supramaxes.

Στην άνοδο αυτή της ναυλαγοράς σημαντικό ρόλο παίζει η συμφόρηση πλοίων που παρατηρείται σε πολλά λιμάνια του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ταξίδι ενός bulker μεταξύ του λιμανιού Hedland στη δυτική Αυστραλία και του Qingdao στην Κίνα διαρκούσε κατά μέσο όρο 27,3 ημέρες, τον φετινό Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε στο 33,5.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα έχει βοηθήσει την αγορά των Capesizes, αναφέρει η BIMCO. Τον περασμένο Αύγουστο προσφέρθηκαν στη spot αγορά 21 φορτία iron ore συγκριτικά με τα έντεκα του Ιουλίου. Από το 2018, η Κίνα καταλαμβάνει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στις βραζιλιάνικες εξαγωγές iron ore, εξέλιξη θετική για τον κλάδο, καθώς μεγαλύτερες διανυθείσες αποστάσεις μεταφράζονται σε αύξηση των τονομιλίων.

Αυξητική ρότα, όμως, παρουσιάζουν και οι ροές αγροτικών εμπορευμάτων. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, οι εξαγωγές σιτηρών από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου σημείωσαν αύξηση 6,3%, στους 162 εκατ. τόνους. Οδηγός αυτής της αύξησης ήταν οι ΗΠΑ, με τις εξαγωγές σιτηρών το α΄ εξάμηνο του έτους να καταγράφουν άνοδο 39,3%, ενώ αντίθετα ήταν τα πρόσημα για Αργεντινή (-26,3%) και Βραζιλία (-0,3%), σύμφωνα με την BIMCO.

H νέα εξαγωγική περίοδος σιτηρών των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα και οι εξαγωγές σόγιας θα αρχίσουν να αυξάνονται ακόμα μία φορά, εκτιμά η BIMCO.

Φωτό: Manda Hansen/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.