Θανατηφόρο ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη ΛΔ του Κονγκό

Θανατηφόρο ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη ΛΔ του Κονγκό

103
Θανατηφόρο ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη ΛΔ του Κονγκό

Σε 129 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν καταγραφεί από επιδημία μηνιγγίτιδας που ξέσπασε στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσε πρόσφατα το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αφρική.

“Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στην επαρχία Τσόπο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου συνολικά 261 ύποπτα κρούσματα και 129 θάνατοι (θνητότητα 50%) γνωστοποιήθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021″, σημειώνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό “τεστ επιβεβαίωσης που πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού εντόπισαν μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis), το οποίο αποτελεί ένα από τα βακτήρια που προκαλούν την πιο συχνή μορφή μηνιγγίτιδας, η οποία μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει ευρείες επιδημίες”.

“Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη και μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Ενεργούμε γρήγορα, χρησιμοποιώντας φάρμακα και ειδικούς, για να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί το ξέσπασμα αυτό το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική Ματσιντίσο Μοέτι.

Το ξέσπασμα αυτό εντοπίστηκε στην περιοχή Μπανάλια. Μια επιτροπή ανταπόκρισης στήθηκε εκεί όπως και στην Κισανγκάνι, την πρωτεύουσα της Τσόπο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. “Αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν ήδη θεραπεία στο σπίτι και άλλοι σε υγειονομικά κέντρα του τομέα υγείας της Μπανάλια”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που εντοπίζεται δύσκολα καθώς τα πρώτα συμπτώματά της, όπως οι πονοκέφαλοι ή ο πυρετός, είναι παρόμοια με αυτά άλλων κοινών ασθενειών. Η νόσος έχει συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες, όπως κώφωση και διανοητική καθυστέρηση στα παιδιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αφρική, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο άνθρωποι (ηλικίας από 1 ως 29 ετών) εμβολιάστηκαν σε μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης που έγινε το 2016 στην επαρχία Τσόπο, η οποία βρίσκεται στην αφρικανική ζώνη της μηνιγγίτιδας που εκτείνεται σε όλη την ήπειρο από την Σενεγάλη ως την Αιθιοπία, διασχίζοντας 26 χώρες.

Ακόμη, και στο παρελθόν υπήρξαν ξεσπάσματα μηνιγγίτιδας σε πολλές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το 2009, το ξέσπασμα στην Κισανγκάνι είχε προκαλέσει τον θάνατο 15 ανθρώπων σε σύνολο 214 κρουσμάτων.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι παραποτάμιες μεταφορές μέσω του ποταμού Κονγκό θα μπορούσαν να εξαπλώσουν τη μηνιγγίτιδα και σε γειτονικά κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.