Νορβηγία: Στο προσκήνιο η παραγωγή πράσινων καυσίμων

Νορβηγία: Στο προσκήνιο η παραγωγή πράσινων καυσίμων

256
Νορβηγία: Στο προσκήνιο η παραγωγή πράσινων καυσίμων

Οι εταιρείες Yara, Aker Clean Hydrogen και Statkraft ανακοίνωσαν την από κοινού ίδρυση της HEGRA (HErøya GReen Ammonia), μιας εταιρείας η οποία στοχεύει στον εξηλεκτρισμό και στην απανθρακοποίηση της μονάδας παραγωγής αμμωνίας στη Herøya της Νορβηγίας, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή πράσινης αμμωνίας.

Η πράσινη αμμωνία η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λιπάσματος με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα πολλά υποσχόμενο ναυτιλιακό καύσιμο μηδενικών εκπομπών. Η HEGRA θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας η οποία θα στηρίζεται σε μια περιφερειακή αγορά υδρογόνου και αμμωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της νορβηγικής ναυτιλίας και μεταποιητικής βιομηχανίας.

Ο Auke Lont, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της HEGRA ανέφερε σχετικά: «Η HEGRA είναι κάτι περισσότερο από μια νέα βιομηχανική εταιρεία, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία της Νορβηγίας για την προστασία του κλίματος. Το έργο απανθρακοποίησης που πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 800,000 τόνους ετησίως, ποσότητα ισοδύναμη με τις εκπομπές 300,000 αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η ίδρυση της εταιρείας σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης μιας νορβηγικής αλυσίδας αξίας για την πράσινη αμμωνία και το υδρογόνο».

Η νορβηγική ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της κατά το ήμισυ έως το 2030 και η πρόσβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Διαθέτοντας άφθονη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η Νορβηγία βρίσκεται σε μια καλή θέση προκειμένου να κατακτήσει ένα μεγάλο τμήμα της αναδυόμενης αξιακής αλυσίδας της πράσινης αμμωνίας και του πράσινου υδρογόνου.

Φωτό: Raimond Klavins/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.