ΙΜΟ: Δέκα χρόνια δράσεων για την ενεργειακή απόδοση των πλοίων

ΙΜΟ: Δέκα χρόνια δράσεων για την ενεργειακή απόδοση των πλοίων

126
ΙΜΟ: Δέκα χρόνια δράσεων για την ενεργειακή απόδοση των πλοίων

H 15η Ιουλίου 2021 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση δέκα ετών δράσεων από πλευράς ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δέσμη παγκόσμιων υποχρεωτικών μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011 ως μέρος της MARPOL.

Στην ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αναφέρεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή των μέτρων και την ανάπτυξη της καινοτομίας στον ναυτιλιακό κλάδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τον Ιούλιο του 2011 υιοθετήθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νεότευκτων πλοίων, αλλάζοντας σημαντικά το baseline της απόδοσης των μελλοντικών πλοίων του στόλου σε όρους μείωσης των εκπομπών. Η αντιμετώπιση του ζητήματος εκπομπών από τη ναυτιλία συνεχίζεται εντός του πλαισίου της αρχικής στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των GHG εκπομπών από τον κλάδο, με την υιοθέτηση επιπρόσθετων, βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της έντασης άνθρακα από όλα τα πλοία ‒νεότευκτα και υφιστάμενα‒ έως τουλάχιστον 40% έως το 2030».

O ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα προς την επίτευξη του τελικού στόχου, ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεισφέρουν στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

climate change

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.