H Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως για όγδοη χρονιά

H Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως για όγδοη χρονιά

691
H Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως για όγδοη χρονιά

O δείκτης Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD), ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua και τον παγκόσμιο πάροχο ναυτιλιακών δεδομένων Baltic Exchange, ανέδειξε για όγδοη συνεχή χρονιά τη Σιγκαπούρη ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως.

Ο εν λόγω δείκτης αποτελεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της απόδοσης 43 πόλεων που προσφέρουν λιμενικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η διακίνηση φορτίων, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες και το επιχειρησιακό περιβάλλον μεταξύ άλλων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Σιγκαπούρη κατετάγη πρώτη, λόγω των εκτεταμένων λιμενικών υποδομών, του εύρους των ναυτιλιακών υπηρεσιών αλλά και των υποστηρικτικών κρατικών πολιτικών.

Παρά τη σημαντική πτώση του παγκόσμιου εμπορίου και τις διαταραχές στις επιχειρήσεις κατά το 2020 λόγω της πανδημίας, οι θέσεις των κορυφαίων

παγκόσμιων ναυτιλιακών κέντρων εν πολλοίς παρέμειναν αμετάβλητες. Ως εκ τούτου, όπως και το 2019, το Λονδίνο, η Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι αποτελούν τα τέσσερα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα μετά τη Σιγκαπούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς αποτελεί ένα από τα τέσσερα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά κέντρα που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά την όγδοη θέση, μετά το Ρότερνταμ (6η) και το Αμβούργο (7η). Η κινεζική πόλη-λιμάνι της Νινγκμπό αποτελεί τη μόνη νέα προσθήκη στην κατάταξη, αντικαθιστώντας το Τόκιο στη δέκατη θέση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βάσει της κατάταξης για το 2020, τέσσερα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα βρίσκονται στην Ασία, τέσσερα στην Ευρώπη, ένα στη Μέση Ανατολή και ένα στις ΗΠΑ.

Η κατάταξη των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD):

εικόνα

Φωτό: Mark Stoop/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.