Το μέλλον των ενδοχώριων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων

Το μέλλον των ενδοχώριων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων

428
Το μέλλον των ενδοχώριων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων

H αμερικανική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) και ο διαχειριστής τερματικών του λιμένα του Αμβούργου Hafen und Logistik AG (HHLA) ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν στο προσεχές ΙTS World Congress μια προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας για το πώς θα είναι η ενδοχώρια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από τους λιμένες με τη χρήση της τεχνολογίας του Hyperloop. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά πίσω από την ιδέα αναπτύχθηκαν από τις δύο εταιρείες κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αύξηση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητας των τερματικών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, η μείωση του περιβαλλοντικού τους αντικτύπου καθώς και ο περιορισμός της συμφόρησης στα λιμάνια παγκοσμίως.

Η HyperloopTT και η HHLA συνήψαν μια συνεργατική συμφωνία στα τέλη του 2018. Το πρώτο τους βήμα ήταν να αναπτύξουν μια μελέτη αναφορικά με την ιδέα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HyperPort. Ειδικότερα, το HyperPort αναπτύχθηκε με βάση τα υφιστάμενα βιομηχανικά πρότυπα και αποτελεί μια plug-and-play (εγκατάστασης και άμεσης λειτουργίας) λύση για τους λιμένες. Η εν λόγω ιδέα καθιστά εφικτή τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε πολύ υψηλές ταχύτητες για εκατοντάδες χιλιόμετρα. Το σύστημα μάλιστα μπορεί αξιόπιστα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια να μεταφέρει έως και 2.800 TEUs σε ημερήσια βάση, χωρίς να επιβαρύνει την κίνηση ή το περιβάλλον. Οι ξεχωριστές κάψουλες του HyperPort διαθέτουν χώρο για τη μεταφορά δύο εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών ή ενός 40 ή 45 ποδών αντίστοιχα.

Το σχετικό βίντεο που ανάρτησε η HHLA:

https://www.youtube.com/watch?v=-5vi_DKmNXY

Σύμφωνα με τον κ. Gerlinde, υπεύθυνο του project από την πλευρά της HHLA, «o μόνος τρόπος για να προετοιμαστείς για το μέλλον είναι να καινοτομήσεις». Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι η τεχνολογία της Hyperloop είναι η κατάλληλη προκειμένου η μεταφορά αγαθών να προχωρήσει σε νέα επίπεδα. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ιδέα του HyperPort αποτελεί μια εναλλακτική λύση στα υφιστάμενα μεταφορικά συστήματα, προκειμένου να σχεδιαστούν οι εμπορευματικές μεταφορές του μέλλοντος σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά.

Φωτό: HHLA / Mormedi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.