Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τη μείωση της έντασης άνθρακα από...

Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τη μείωση της έντασης άνθρακα από τα πλοία

166
Νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΙΜΟ για τη μείωση της έντασης άνθρακα από τα πλοία

Μια ομάδα εργασίας του ΙΜΟ συμφώνησε σε μια δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για την υποστήριξη υποχρεωτικών μέτρων που έχουν ως στόχο τη μείωση της έντασης άνθρακα από όλα τα πλοία.

Τα προτεινόμενα υποχρεωτικά μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από την MEPC του IMO και αναμένεται να υιοθετηθούν κατά την 76η συνεδρίαση στις 10-17 Ιουνίου. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Σύμβασης MARPOL απαιτούν από τα πλοία να συνδυάσουν μια τεχνική και λειτουργική προσέγγιση για τη μείωση της έντασης άνθρακα.

Στην ανακοίνωση του ΙΜΟ σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο νέα μέτρα: οι τεχνικές απαιτήσεις για τη μείωση της έντασης άνθρακα με βάση τον νέο δείκτη Efficiency Existing Ship Index (EEXI) και οι απαιτήσεις λειτουργικής μείωσης της έντασης άνθρακα με βάση τον νέο Carbon Intensity Indicator (CII).

Η διπλή αυτή προσέγγιση στοχεύει να αντιμετωπίσει τόσο τεχνικά (πώς το πλοίο εξοπλίζεται και μετασκευάζεται) όσο και λειτουργικά (πώς λειτουργεί το πλοίο) μέτρα.

Φωτό: Stan Jacobs/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.