O RINA εγκαινιάζει την Ελληνική Επιτροπή Απανθρακοποίησης

O RINA εγκαινιάζει την Ελληνική Επιτροπή Απανθρακοποίησης

575
O RINA εγκαινιάζει την Ελληνική Επιτροπή Απανθρακοποίησης

O RINA θα εγκαινιάσει την πρώτη Ελληνική Επιτροπή Απανθρακοποίησης (Hellenic Decarbonization Committee-HDC) στις 6 Μαΐου 2021. Η πρωτοβουλία εμπίπτει στο ευρύτερο πρόγραμμα απανθρακοποίησης του RINA προκειμένου να στηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΙΜΟ.

Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Απανθρακοποίησης θα είναι η κ. Ιωάννα Προκοπίου, Managing Director της Prominence Maritime. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από μια επιλεγμένη ομάδα εκπροσώπων που θα αποτελείται από πλοιοκτήτες, τεχνικούς διευθυντές, ναυπηγούς, designers, προμηθευτές καυσίμων και ναυλωτές.

Ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων θα έχει ως στόχο βελτιώσεις στην τεχνολογία, στις κανονιστικές αλλαγές, στις ψηφιακές υπηρεσίες και στη πιθανή χρηματοδότηση «πράσινων» τεχνολογιών προς όφελος ολόκληρης της βιομηχανίας.

Τα μέλη θα συναντώνται κατά περιόδους, προσωπικά ή εξ αποστάσεως, ανάλογα με τις περιστάσεις. Παράλληλα, πρόκειται να οργανωθούν ευρύτερες συναντήσεις, με τη συμμετοχή μελών από επιτροπές του RINA για την απανθρακοποίηση από άλλες χώρες, για να εξασφαλιστεί μια πολυεπίπεδη και πολυδύναμη συμμετοχή.

Η Ιωάννα Προκοπίου, πρόεδρος της HDC, δήλωσε ότι: «η πρωτοβουλία τoυ RINA στοχεύει να φέρει διαφορετικούς εταίρους της βιομηχανίας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούν ιδέες, να εκφραστούν ανησυχίες και να γίνει μια διάκριση μεταξύ ρεαλιστικών και ουτοπικών λύσεων για τη ναυτιλία σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Ο Massimo Volta, Marine EMEA Region EVP στον RINA, δήλωσε ότι «Η απαλλαγή από τον άνθρακα θα είναι ο βασικός μοχλός που θα καθοδηγήσει τον ναυτιλιακό τομέα τα επόμενα χρόνια. Ο RINA είναι αποφασισμένος να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη, φέρνοντας τις πολυεπίπεδες δεξιότητές τoυ στη βιομηχανία, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.  Είναι σαφές ότι οι στόχοι μας θα επιτευχθούν μόνο μέσω μιας κοινής προσπάθειας. Και αυτός είναι ο λόγος που ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή Απανθρακοποίησης».

Ο Σπύρος Ζολώτας, Senior Director του RINA Marine Southern Europe & Africa Area, πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι ένα ναυτικό έθνος μόνο λόγω παράδοσης, αλλά οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο RINA γνωρίζει ότι η συμβολή που μπορεί να προσφέρει αυτή η χώρα σε ολόκληρη τη βιομηχανία είναι θεμελιώδης και μέσω της Επιτροπής μας θέλουμε να τη μεγιστοποιήσουμε σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, τους κατασκευαστές μηχανών και τους κύριους παράγοντες του κλάδου».

Ο RINA παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της πιστοποίησης, του real estate & των υποδομών, της κινητικότητας και της βιομηχανίας. Με αναμενόμενα καθαρά έσοδα ύψους 485 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 και έχοντας πάνω από 3.900 υπαλλήλους και 200 ​​γραφεία σε 70 χώρες παγκοσμίως, ο RINA είναι μέλος σημαινόντων διεθνών οργανισμών και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων νομοθετικών προτύπων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.