Η πρώτη στον κόσμο σήραγγα αποκλειστικά για διελεύσεις πλοίων

Η πρώτη στον κόσμο σήραγγα αποκλειστικά για διελεύσεις πλοίων

704
Η πρώτη στον κόσμο σήραγγα αποκλειστικά για διελεύσεις πλοίων

H κατασκευή της πρώτης παγκοσμίως σήραγγας αποκλειστικά για διελεύσεις πλοίων στη δυτική Νορβηγία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μετά το κυβερνητικό πράσινο φως για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μέσα στο 2021, η Norwegian Coastal Administration (Kystverket) θα ολοκληρώσει μια διαγωνιστική διαδικασία, με την κατασκευή να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος, ενώ το 2025 ή 2026 η συγκεκριμένη σήραγγα θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα $325 εκατ.

17708265

Η μήκους 1,7 χλμ. (1,06 μιλίων), πλάτους 36 μ. και ύψους 45 μ. σήραγγα θα δώσει τη δυνατότητα διέλευσης σε μεγάλα επιβατηγά πλοία και πλοία της ποντοπόρου, ενώ την ίδια ώρα μέσω της σήραγγας πλοία θα μπορούν να παρακάμπτουν τα επικίνδυνα ύδατα του Stad. Ωστόσο, κρουαζιερόπλοια δεν θα μπορούν να διέρχονται από τη σήραγγα.

H ομάδα πίσω από το project, γνωστή και ως Stad Ship Tunnel, σημειώνει στο Forbes ότι το τούνελ αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλεια των ναυτικών στη δυτική Νορβηγία. Για πάνω από 100 χρόνια υπήρχε η πρόταση κατασκευής της σήραγγας προκειμένου τα πλοία να αποφεύγουν τη διέλευση από το Stad, όπου πολύ υψηλά κύματα από διαφορετικές κατευθύνσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων.

illustration-stad-ship-tunnel-nca-snohetta

 

Φωτό: www.kystverket.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.